Facebook hozzászólás
410

FÜGE ÉS PITYPANG EREIBEN KÉK VÉR CSÖRGEDEZIK

Nem kell egy cebuért Csehországba menni

Jihlava állatkertje adta hírül, hogy programot indít egy kritikusan veszélyeztetett trópusi disznóféle, a cebui disznó megmentése érdekében. A hír örömteli, de mint arról már mi is beszámoltunk, a Fővárosi Állat- és Növénykert már 2015 óta foglalkozik ezzel az állatfajjal, és már az első évben születtek kismalacok is, akiket az azóta eltelt években további utódok is követtek.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége 2007-ben indította el a cebui disznók megmentését szolgáló összehangolt állatkerti tenyészprogramot. A Budapesti Állatkert ehhez csatlakozott 2015-ben, és valójában ehhez csatlakozik most a híradásokban szereplő cseh állatkert is.

Cebu-szigeteki disznó, Kép: Bagosi Zoltan
Cebu-szigeteki disznó, Kép: Bagosi Zoltan

A 2015 tavaszán Budapestre érkezett tenyészállatok közül a koca a Rotterdami Királyi Állatkertből érkezett ajándékként. A 2012. október 7-én született állat hivatalosan a Buana nevet viseli, bár a gondozók sokszor csak Pitypangnak becézik. A kan a Skót Királyi Állattani Társaság Edinburgh városában működő állatkertjéből került a magyar fővárosba, kihelyezett állatként. A kocával azonos évben, de július 11-én született, a hivatalos dokumentumokban szereplő neve pedig Bulan, egyébként a Füge becenevet kapta. A két állatot 2015 ősze óta láthatja a nagyközönség a Mérgesház mellett kialakított kifutóban.

Az azóta eltelt fél évtizedben számos alkalommal születtek kismalacok a cebui disznóknál: öt ellésből összesen egy tucat malac jött a világra eddig Budapesten. A felcseperedett állatok egy része azóta már más állatkert lakója, például a Pozsonyi Állatkertbe, illetve a németországi Landau állatkertjébe is kerültek budapesti születésű cebui disznók. Sőt, a tenyészprogram keretében arról is volt szó, hogy a programhoz most csatlakozó Jihlavai Állatkertbe is kerüljön itt született állat. Azok a fiatalok, akik még nem utaztak el, továbbra is a városligeti intézményben láthatók, ahol a bőséges szaporulat miatt az eredeti mellett egy újabb kifutót is létesítettek a cebui disznóknak.

A kritikusan veszélyeztetett cebui disznók sikeres budapesti szaporítása fontos eredmény a faj megmentéséért folytatott munkában, s jelzi a városligeti intézmény jelentős szerepét a tenyészprogramban is.

Három a malacka cebuéknál





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!