Facebook hozzászólás
275

Nem mindenkinek nyalt vissza a fagyi

Nyert a Bergmann Cuki! Rendhagyó módon nemcsak termékeket, hanem fagylalt-előállító üzemeket is tesztelt legújabb szupermenta akciójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság húsz népszerű Balaton-parti fagylaltozót és termékeit vette górcső alá.  

A komplex vizsgálat összesítésében a balatonfüredi Bergmann Cukrászda végzett az élen. Mint kiderült, élelmiszer-biztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, azonban a kisebb hiányosságok miatt 9 üzemet megbüntettek. mel – köztük egy fagylalt alapanyag-forgalmazóval – szemben összesen 800.000 forint bírságot szabtak ki a szakemberek.

Kép: Pixabay

E vizsgálat alapján áll össze a balatoni fagyik és fagyizók végső rangsora. A NÉBIH munkatársai gondos ellenőrzéseket végeztek, amihez saját laborautójukat is elvitték, hogy helyben tudják vizsgálni az egyébként nem szállítható készítményeket. Mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálatot végeztek, és egyetlen esetben sem találtak kivetni valót. Nem mindenütt tájékoztatták viszont megfelelően a vendégeket például az allergén anyagokról.

Hét helyen találtak rendetlenségből és be nem tartott technológia fegyelemből eredő élelmiszer-szennyezést. Takarítással és mosogatással kapcsolatos hiányosság viszont minden harmadik helyen akadt, de a fagylaltok hőmérséklete mindenütt megfelelt az előírásoknak. A fagylaltozók többsége együttműködött, amit a NÉBIH ezúton is köszöni. Az érintettek legtöbbször azonnal kijavították a hibákat.

Kép: Pixabay

A csokoládé fagyik átlagosak, az eper már már nem. Az átlag alatti termékekben kevés volt az aroma, a kóstolók azonosíthatatlan utóízt éreztek. A tesztelők – az összesített eredmények alapján – a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát a balatonmáriafürdői Florida Fagyizóban ették. Még két helyet keresnének fel szívesen a NÉBIH munkatársai az úgynevezett kedveltségi eredmények alapján, balatonfüredi Bergmann Cukrászdát, és a Fonyód-Bélatelepen a Nosztalgia Fagyizót.

A részletes eredményekről, további érdekességekről itt olvashattok!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!