Facebook hozzászólás
676

KÉSZ KRIMI

Nemcsak Trumpnak jutott eszébe Grönland

Megvenni eddig nem sikerült Grönlandot, de a jég alatt épült amerikai támaszpontok máig radioaktívan szennyeznek. Az ötlet egyébként nem Trumpnak jutott először eszébe. Történészek kiderítették, hogy 1946-ban az amerikaiak több mint 100 millió dollárt ígértek Dániának Grönland átengedéséért.

Grönland, Kép: wikimedia
Grönland, Kép: wikimedia

Az amerikaiak megvették Alaszkát, később a dánok Virgin-szigeteit. Csak Grönland nem sikerült – de építettek ott máig radioaktívan szennyező támaszpontokat a jég alá.

Hétmillió dollár 1 700 000 négyzetkilométerért

152 éve, hogy az amerikaiak  jó hétmillió dollárt fizettek  az orosz cárnak Alaszkáért. A vásárlással húsz százalékkal nőtt az Államok területe, és a halban-vadban, szőrmés állatban páratlanul gazdag óriási területen találtak aztán aranyat is, később pedig olajat, rengeteget. A cár szolgálatában álló dán kapitány, Vitus Bering az első európaiként jutott el a félszigetre. Moszkva 1784 után kialakult egyetlen gyarmata először jó boltnak bizonyult, a San Franciscótól északra fekvő Fort Ross neve máig  őrzi az orosz szőrmekereskedők emlékét.

„Orosz-Amerika” azonban túl távolinak, költségesnek, ráadásul veszélyesnek is bizonyult. Fél évig tartott, amíg a hajó Pétervárról odaért,  az őslakosokat pedig, akik harcoltak a jövevények ellen, csak sortüzekkel lehetett féken tartani. II. Sándor cárnak az elvesztett krími háború után kellett a pénz, s amúgy attól tartott, hogy a Kanadában állomásozó brit csapatok könnyen kiszoríthatják – így célszerűnek látszott megalkudni a britek ellenfeleivel, az amerikaiakkal. Mai értékre átszámítva is csak 125 millió dollárba került Alaszka, az ügylet korabeli bírálói mégis „Seward külügyminiszter bolondságának” minősítették, hogy „megvett egy ekkora jégvermet, ráadásul tele jegesmedvével…”

Erre fáj Trump foga, Kép: Teterson Air Force Base
Erre fáj Trump foga, Kép: Teterson Air Force Base
Jó évtizeddel azután, hogy felvonták az amerikai zászlót Sitka (Novo Arhangelszk), az első főváros kikötőjében, így írt a New York Times: „A bennszülöttek zabolátlan hordái ezen a távoli területen kiirtással fenyegetik a kevés fehért, azok pedig támogatás híján a brit flottától kérnek segítséget. Kormányunk beszedi ugyan az adókat, de elvitte onnan a katonákat. Minek nekünk ez a föld, amely nem is határos országunkkal, ahol vagy a hó, vagy az eső esik, de a szél mindig fúj, és ahol változatlanul a szőrmekereskedők az urak, mint az oroszok alatt?…”





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!