Facebook hozzászólás
356

Női hősök, sorsfordító döntések – videókkal!

November 7-9. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt döntős filmeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának szervezésében. A versenyben lévő, változatos műfajú műveket a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. Látható lesz a menekültkrízishez új, eredeti szemszögből közelítő Styx, az egyéni életút és történelmi felelősség összefüggéseit kutató, személyes hangvételű dokumentumfilm, A másik oldal, és a Cannes-ban debütált, eredeti formai megoldásokkal dolgozó, fanyar humorú fekete komédia, az Izlandi amazon. A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével.

LUX Filmnapok, Kép: Európai Parlament
LUX Filmnapok, Kép: Európai Parlament

A LUX filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan, fontos politikai vagy társadalmi kérdésekre reflektáló filmnek ítélnek oda, amelyek Európa kulturális sokszínűségéről, az európaiak életéről és identitásáról, a mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak.

Töltsük meg aranyló élményekkel az őszt
Ősszel utazni nemcsak azért jó, mert kevesebben kirándulnak, de azért is, mert vége a főszezonnak, és kedvezőbb áron tudunk szállásokat foglalni. Legyen szó bel- vagy külföldről, érdemes autóba pattanni, kiszakadni a megszokott hétköznapokból és feltöltődni még a téli hideg előtt. Az időjárást figyelve nem árt, ha becélzol egy jó kis wellness-központot, ahol egy hidegfont sem akadályoz meg a tökéletes kikapcsolódásban! Indulhatunk?

Az európai filmek népszerűsítése mellett az elismerés kiemelt célja, hogy a nyertes alkotásokat eljuttassa az Európai Unió mind a 28 tagállamába, és összesen 24 nyelven feliratozva az érdeklődők széles köre számára elérhetővé tegye. Magyarországon 2018. november 7-9. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotást november 14-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

A LUX FILMNAPOK egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoznak létre, amelyben a résztvevők megtapasztalhatják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitathatják a versenyfilmekben felvetődő érzékeny témákat. A versenyben lévő műveket – bár témájukban és stilárisan különbözőek – a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre, és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. Az idei döntős filmek további közös vonása, hogy mindhárom alkotás női hősöket és nehéz döntési helyzeteket állít a középpontba.

Styx, Kép: Európai Parlament
Styx, Kép: Európai Parlament

A LUX FILMNAPOK idei nyitófilmje Wolfgang Fischer német-osztrák koprodukcióban készült filmdrámája, a Styx lesz november 7-én 19:00 órakor.

 

 

Az alkotás egy rendkívül időszerű témához közelít eredeti szemszögből: a nyaralását magányos vitorlázással töltő német orvosnő Gibraltár közelében, a nyílt tengeren egy rozoga lélekvesztő mellett ébred, amelyen mintegy száz menekült várja megmentőit, vagy a biztos halált. A nő lelkiismereti tusáját elbeszélő film a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol három díjat is nyert, köztük az Ökumenikus Zsűri Díját. A film november végén kerül a mozikba.

A másik oldal, filmkocka, Kép: Európai Parlament
A másik oldal, filmkocka, Kép: Európai Parlament

November 8-án 19:00 órakor Mila Turajlić szerb-francia-katari koprodukcióban készült, A másik oldal (The Other Side of Everything) című dokumentumfilmjét vetítik.

 

 

A díjakkal elhalmozott, személyes hangvételű filmben a rendezőnő saját családja történetén keresztül meséli el a volt Jugoszlávia és Szerbia közelmúltjának történelmét, szembesítve a nézőt az egyéni életút és a történelmi felelősség összefüggéseivel. A család krónikája egyúttal egy aktivista személyes portréjává is válik, a rendező édesanyja ugyanis ismert egyetemi professzor és ellenzéki szereplő. A filmet majd magyar felirattal vetítik.

Izlandi amazon, filmkocka, Kép: Európai Parlament
Izlandi amazon, filmkocka, Kép: Európai Parlament

November 9-én 19:00 órakor Benedikt Erlingsson Izlandi amazon (Woman at War) című filmjével zárul az idei LUX FILMNAPOK.

 

 

Az izlandi-francia-ukrán koprodukcióban készült, eredeti formai megoldásokkal dolgozó, fanyar humorú komédia Cannes-ban debütált. Főhőse egy ötvenes éveiben járó kórusvezető nő, aki rettenthetetlen elszántsággal szabotálja a helyi alumíniumgyár környezetkárosító működését, hogy megóvja az érintetlen izlandi tájat.

Őszi bakancslista hedonistáknak
Lassacskán közeleg a tél, vége a barátokkal töltött vidám estéknek, a gourmet vacsoráknak, a közös nevetéseknek… Vagy mégsem? Íme tíz bakancslistás tippünk, amivel az ősz is garantáltan felkerül a kedvenc évszakaid listájára!

Amikor egy nap híreket kap az örökbefogadási hivataltól, választania kell egyéni boldogsága és közjónak vélt céljai között. A film Magyarországon már látható a mozikban.

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán a https://www.facebook.com/EuropaiParlament/ lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon, egészen 2019. január 31-ig. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2019 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!