Facebook hozzászólás
519

NEGYEDHÁZZAL NEM TÚL RÓZSÁS A HELYZET

Nyitnak a szabadtéri színpadok

Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.

Egy új kormányrendelet értelmében csütörtöktől lehet futballmeccset és szabadtéri színházi előadásokat is tartani. Mivel alig telt el idő az új döntés óta, ezért az összes szabadtéri színház honlapján az a tájékoztatás szerepel még, hogy a kormány döntése értelmében augusztus 15-ig semmilyen rendezvény nem tartható, ezért az addig betervezett előadásaikat lemondták és átszervezik. Megkérdeztük őket, mi várható a rendelet hatályba lépésével.

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad a júniusi előadásokat mind lemondta, melyeket lehetetlen már visszaszervezni.

„A jegyértékesítés a járvány miatt érthetően leállt, és jelenleg nem tudjuk, hogy a vásárlási kedv milyen mértékben aktiválódik. Az egyes előadások jegyértékesítésére rendelkezésre álló idő, és az arra fordítandó marketingköltségek tekintetében sem kiszámítható, hogy elegendő vendéget tudnánk-e behozni az előadásokra, a színházakba ” – mondja Bán Teodóra, a Margitszigeti Szabadtéri Színház igazgatója.

Hozzátette, a nyitás mellett állnak, de nem lehet minden áron megmenteni jó néhány meghirdetett előadást vagy koncertet.

Egy darabig nem lesz így tele. Fotó: Wikipedia
Egy darabig nem lesz így tele. Fotó: Wikipedia

„A feladat a költségek és a kimaradó jegybevétellel kialakuló veszteség minimálisra csökkentése, bár erre vonatkozóan kevés a lehetőség. Például a jegyár emelésével lehetne kompenzálni, de ez lehetetlen, hiszen nem terhelhető át a közönségre a színházak kimaradó bevétele, de az sem várható el, hogy a fellépők vagy az együttesek gázsija csökkenjen” – hangsúlyozza az igazgató.

Igen fontos a bevételek kalkulációja. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat közös fenntartású és működtetésű színházában az újraindulás feltételeinek ismeretében, matematikai számításokkal alátámasztva szeretnék tisztázni lehetőségeiket legkésőbb június 10-ig, hogy tájékoztatni tudják a közönséget.

„Jelenleg ugyan nincs létszámkorlátozás, de a sorokon belül a közösségi távolság kritériumát alkalmazva – mely szerint a családtagok összeültethetők, tehát azok kivételével – minden 4. székre ültethető le néző, ami maximum 1200 nézőt jelent” – számol Bán Teodóra.

Javaslatuk épp ezért a Margitszigeti Szabadtéri Színház jó adottságaira hivatkozva a sakktáblaszerű ültetés lenne. Úgy tűnik egyébként, hogy mivel a Szegedi Nyári Játékokat már korábban lemondták, így az országban kizárólag a margitszigeti maradt az egyetlen nagy befogadóképességű szabadtéri színház.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!