Facebook hozzászólás
297

XXI. SZÁZAD

Oda lehet az ügyvédi horror honor!

Bealkonyulhat a régi rendszernek, hogy ügyvédi irodák magas óradíj alapján számolják el a végzett munkát – akkor is, ha kezdőkkel dolgoznak. Startupok technika, adatbázis segítségével kínálnak olcsóbb munkát vállalati ügyfeleiknek – olvasható a Piac és Profit oldalán.

Már évek óta panaszolják a cégek, hogy az ügyeikkel megbízott amerikai, nyugat-európai ügyvédi irodák horribilis munkadíjakat számolnak fel, és a megbízó csak a végén szembesül azzal, mennyit kell fizetnie. Míg a cégek sokallják a magas és kiszámíthatatlan díjazást, az ügyvédek ragaszkodnának a rendszerhez. Az angolszász országokban általában hatperces szakaszokban számolják munkájukat, és napi 7,5 órai munkát vár el tőlük az iroda – írja a Financial Times.

Bírói kalapács, Kép: pxhere
Kép: pxhere

A megbízók arra panaszkodnak, hogy a díjak aránytalanok: adott esetben elfogadható lehet egy kiemelkedő adózási szakjogász 1.000 brit fontos óradíja – de miért kell 350-450 fontot fizetni egy 25 éves, tapasztalatlan, kezdő jogásznak? Már 2017-ben nagy feltűnést keltett, amikor a Deutsche Bank, már 2017-ben közölte: ügyvédjelöltek munkájáért a jövőben nem fizet.

A helyzetre a technológia kínál változást. Az Egyesült Államokban egyre több startup kínál olcsóbb munkát úgy, hogy az elektronika segítségével percről-percre mérik ügyvédeik munkáját, így azok hatékonyabban tudják kihasználni az időt. Ugyanakkor adatbázisuk alapján fel tudják mérni, mennyi munkát igényelhet bizonyos típusú ügy.

Még tovább megy egy New York-i startup, amely arra vállalkozik, hogy megkeresi az ügyfélnek legoptimálisabb ügyvédi irodát, amely a leghatékonyabban és gazdaságosan tudja vállalni az adott ügyet. A közvetítő adatbázisában szereplő irodák közül algoritmus segítségével választja ki a várhatóan legmegfelelőbb jogi képviseletet.

A részletekről a Piac és Profit oldalán olvashatsz!

Jogi ügyek Alzheimer-betegségben

Justicia szobor, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu




Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!