Facebook hozzászólás
167

Olivér már rendben, de a Királyleányka még kéreti magát

Szüretel a Bujdosó család is az ősz beköszöntével. A pincészet filozófiája, hogy kiváló szőlőt termeljen, minimális beavatkozással jó ivású borokat készítsen. A termést illetően a tavalyi év nem volt könnyű számukra sem, az esős és változékony időjárás nem kedvezett a szőlőnek. Idén viszont semmi okuk aggodalomra, egészséges a szőlő, átvészelték az olykor viszontagságos időjárási körülményeket, és a szőlőbetegségek sem támadták meg a szemeket. 

Szüret a Dél-Balatonon, Kép: sajtóanyag

A teveknek megfelelően az Irsai Olivért már leszedték, a héten pedig a Csomó alapanyaga, a sauvignon blanc, valamint a Mentőöv üdítő jellegét adó pinot noir és a Frissecco gyümölcsös ízéért felelős Királyleányka is sorra kerül. A Tramini mustja már 17 fokos, ami a családi pincészet vezető borásza szerint nagyon jó előjel!

Bujdosó Ferenc szemlét tart, Kép: sajtóanyag

– A rozénak való szőlőt mindig korábban szüreteljük, mint azokat a fajtákat, amelyekből vörösborok készülnek, mert így megfelelő savtartalmú bort tudunk készíteni” – mondja Bujdosó Ferenc. A napokban feleségével, Beával és édesapjával, Feri papával bejárták a birtokot, hogy felmérhessék, milyen munkálatokra van szükség.

– Apu termésbecslése eddig pontos  – állapítja meg Ferenc! – így várhatóan október közepére nyugodt tempóban tudunk végezni a szürettel, amiben nagy segítségünkre lesz az új kombájnunk – teszi hozzá.

A munkát befejezve Bujdosóék a hagyományoknak megfelelően vendégül látják a szüretelésben segítőket. A szüretzáró programon természetesen a jó borok mellett Klári mama főztje a legnépszerűbb a vendégek körében.

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetről
A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig 82 hektár szőlőt művelnek 1972 óta. Kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, munkájuk eredményként termékpalettájukon ma már a prémium kategóriás borok is megtalálhatók!

Bujdosóék borszeretete és szakértelme generációról generációra száll, így talán nem véletlen, hogy a családból Ferenc két fia is ezt a pályát választotta. Bendegúz idén másodéves, a legkisebb Bujdosó Ferenc pedig elsőéves a Budapesti Corvinus Egyetem szőlész-borász szakán.

Feri bá’ már mér!, Kép: sajtóanyag

A Bujdosó Pincészet természetesen a szeptember 9-én kezdődő Budavári Borfesztiválon is képviselteti magát. A rendezvényen egyébként a Dél-Balaton borászai együttesen jelennek meg, közös területen helyezkednek majd el, ezzel is hangsúlyozva a régiós összefogás!

Bujdosóék pincés híreiről rendszeresen itt olvashatsz!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!