Facebook hozzászólás
477

Oltás után

Mennyi idő múlva alakul ki védettség?

A beoltott emberek száma meghaladta a 2,5 millió főt, kinyitottak az üzletek és a szolgáltatások egy része is újraindult. Mindenkit az érdekel, mennyire vagyunk védve az oltással, mennyi idő alatt épül ki az igazi védettség.

Ahány vakcinatípus, annyi forgatókönyv. A védettség kialakulásának időtartalma a gyártótól függ. A napodoktor.hu portál összeszedte a legfontosabb információkat a oltóanyagok védőhatásával kapcsolatban.

oltas
Fotó: Depositphotos

A szervezet már az első vakcinát követően elkezd ellenanyagokat termelni, ám a valódi védettség a második oltás után 1-2 héttel várható. De van egy jó hírünk: az első vakcina felvétele után, nagyjából 2 héten belül már jelentkezik bizonyos fokú védettség. Ez azonban hamar csökkenni kezdene, ha nem kapnánk meg a második oltást. Hogy a második adag beadására mikor kerül sor, az a vakcina típusától is függ.

Lássuk a különböző vakcinatípusokat!

  • A Pfizer/BioNTech esetében 35 nap után adható be a 2. vakcina
  • A Moderna 28 nap eltéréssel, az AstraZeneca 12 hét eltéréssel
  • a Szputnyik V 3 hét után adható be
  •  a Sinopharm oltás második felét 3-4 hét eltéréssel kaphatja meg a páciens

Ami a teljes védettség kialakulását illeti:

  • Pfizer/BioNTechnél minimum 7 nap
  • Moderna esetében minimum 14 nap
  • AstraZeneca esetében minimum 15 nap
  • Szputnyiknál minimum 3 hét
  • Sinopharmnál legalább 14 nap

A két oltás közül a másodiknál tapasztalható az eddigi megfigyelések alapján nagyobb mértékű immunválasz. A mellékhatások azonban 1-2 nap alatt elmúlnak. 

Melyek ezek a mellékhatások?
Fejfájás, fáradékonyság, gyengeség, aluszékonyság; duzzanat, bőrpír az oltás beadása helyén;Fátmeneti láz; hasmenés; izomfájdalom; ízületi fájdalom; hányinger; köhögés; étvágytalanság; hányás.

Amennyiben súlyos mellékhatásokat érzékelünk, erről orvosunkat mindenképpen tájékoztatnunk kell – kötelező is jelenteni -, másrészt elképzelhető, hogy a vakcina beadása időpontjában éppen koronavírusosak voltunk, csak nem tudtunk róla. Ilyen esetben lényeges, hogy megfigyelés alatt álljunk és kövessük orvosunk utasításait. S ne feledjük, az óvintézkedések betartása maguk és mások védelme érdekében a beoltott emberekre is vonatkozik.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!