Facebook hozzászólás
642

Óriás szarvasgomba – múzeumi tárgy lett belőle

A Jászságban talált 1,28 kilogrammos „giga” szarvasgomba a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba került. A hungarikumot a napokban adta át az agrárminiszter a múzeumnak.

A magyar szarvasgomba sok országban keresett cikk, a szarvasgombával fűszerezett élelmiszerek pedig  prémiumtermékek. A fűszerként használt szarvasgombából Magyarországon évente a becslések szerint mintegy 40-50 tonna kerül elő a földből.

Az 1,28 kilogrammos gomba múzeumi tárgy lett – Kép: MTI

A szarvasgomba kilója nyáron – amikor viszonylag sok van belőle – 10 ezer forint körül mozog. Ősszel már drágább, akkor egy kiló már akár 50 ezer forint is lehet. Így a szarvasgomba értékesítéséből származó éves árbevétel 0,5–1 milliárd forint közötti lehet Magyarországon. A magyar szarvasgomba mintegy 95 százalékát exportálják, főként az európai uniós államokba, elsősorban Olaszországba, továbbfeldolgozásra.

A magyarországi szarvasgomba-mennyiség több mint 90 százalékát a Jászságban szedik. A július 26-án talált 1,28 kilogramm súlyú rekordméretű nyári szarvasgombát (Tuber aestivum) – amely csak 20 grammal könnyebb a világbajnok fehér szarvasgombánál – is ebből a térségéből való: a szarvasgomba-termesztő és -kereskedő Truffleminers Kft. egyik munkatársa lelt rá a jásziványi erdőben.

Az ehető fekete arany
A sokféle fűszergomba közül a legnagyobb hírnévre a szarvasgomba, más néven trifla (truffle, trüffel) tett szert, mely ritkasága és rejtőzködése miatt igazi különlegességnek számít.

A gigaszarvasgombát a cég ajánlott fel a minisztériumnak az állam számára, amelyet az agrártárca vezetője átadott a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak, így most már bárki megtekintheti, miután szakértő módszerekkel sikerült konzerválni. A múzeum fennállásának több mint egy évszázados története alatt többször is kapott ajándékot. Gyűjteményeit az ilyen gesztusok jelentős mértékben gyarapították és gyarapítják. A cég ügyvezető igazgató elmondta: Magyarországon már termesztik is a szarvasgombát, az ültetvények száma meghaladja a félszázat. Egy-egy ültetvény termőre fordulása 8-10 év. Egy hektár szarvasgomba telepítése 4-5 millió forintba kerül.

Föld alatt láthatod a Földalatti Vasúti Múzeumot!
Szeptember óta ismét látogatható Budapesten a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum, ahol a kulturális örökség napjain állandó kiállítással és ingyenes belépéssel várják az érdeklődőket.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!