Facebook hozzászólás

Padlógázzal száguld a használtautó-piac

A magyarok 14 százaléka tervez idénre gépkocsivásárlást. Ez derül ki az egyik fracia székhelyű, fogyasztási hitelekkel foglalkozó bank felmérésből. A 70 hazai autókereskedésből szerzett infromácó szerint ez a szám duplája a tavalyinak.

Csúcsforgalom, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig a lakosság 2017-es terveiben majd kétszer annyi autó szerepel (14%). Elsősorban az idősebb gépjárművek lesznek mozgásban, a legtöbben az 5-10 éves (41%), vagy a 10-15 éves (33%) kocsikat keresik – jellemzően 500 ezer és 1 millió Ft értékben. A márkák tekintetében a népszerűségi lista élén ketten állnak: a Suzuki és az Opel, őket követi a Volkswagen és a Ford.

2017: a használtautók éve

A használtautó-piac nagy lehetőségeket rejt magában: a 18-69 éves lakosság több, mint ötöde érintett vevőként, eladóként vagy törlesztőként – derül ki a Cofidis Használtautó Körképből. 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, és nekik mindössze 13 százalékuk fektetett új kocsiba, míg pusztán 4 százalékuk vált meg járművétől. Idénre a tervek jelentősen ambiciózusabbak, a 18-69 éves emberek 14 százaléka tervez autót vásárolni, az eladáson 5 százalék töpreng. 2017-ben az eladási kedv is emelkedni fog: az előrejelzés szerint minden 20. magyar szeretne megválni kocsijától.

A lakosság és az autókereskedők egybehangzó véleménye szerint elsősorban az idősebb autók forognak a piacon. A magyarok közül a legtöbben az 5-10 éves (41%), vagy a 10-15 éves (33%) kocsikat keresik/kínálják. Az adásvételek értékében az eladók és a vevők körében egyaránt népszerű az 1-3 millió forintos kategória, de a vásárlók az 500 ezer és 1 millió forintos sávban mozgó autókat is keresik.

Ne csak a sítalpakat tedd be a kocsiba!
Sokan keresik fel mostanában a szomszédos sípályákat. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy érdemes a kocsit is átnézni, felkészíteni az útra. Az alapvető dolog, hogy az autó papírjai rendben legyenek. És tudni kell, mindenkit érhet külföldön baleset – figyelmeztet Szabados József, a Box-Color autó-kárrendezési cég ügyvezető igazgatója.

A márkák tekintetében a népszerűségi lista élén ketten állnak: a Suzuki és az Opel. Őket követi a Volkswagen és a Ford. A magyarok harmadát érdekli, hogy autókereskedő vagy magánszemély árulja az autót. A többség (87%) számára nem fontos, ha gépjármű külföldről importált. Viszont az autóvásárlásban érintettek majd fele leginkább a hazai és a magánszemély által kínált autókat kedveli. A magyarok elsősorban az autó árát, a futott kilométerek számát és műszaki állapotát tartják fontosnak a választáskor, míg az autó színe, illetve az, hogy magánszemély vagy kereskedő árulja-e a gépjárművet, nem tűnik igazán fontos szempontnak.

Miből finanszírozzuk az autóvásárlást

Az autóvásárlás az egyik legelfogadottabb hitelcél a magyarok körében, ennek megfelelően a lakosság egyharmada fontosnak tartja az autóhoz kínált konstrukciók elérhetőségét. Jelenleg 6 százalékunk törleszt gépjármű hitelt. A kocsivásárlást fontolgatók 50 százaléka erre a célra félretett, saját megtakarításból (is) fedezné autója vételárát. Harmaduk venne fel hitelt, jellemzően lízinget (27%), személyi kölcsönért tizedük folyamodna, de vannak olyanok, akik folyószámlahitelt használnának erre a célra.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mi lesz a bőrünkkel böjt idején?

Hamvazószerdától nagyszombat éjfélig böjtölünk a hagyomány szerint, és ha néha meginognánk, elég ha arra a sok…

Életmód: ezt már az igazi férfiasságod bánhatja

Ma már egyre több adat áll a rendelkezésünkre a férfiak meddőségével kapcsolatosan. Tudjuk, hogy legalább olyan…
1 / 1 474

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…

4+1 tipp a tökéletes porszívóhoz

Csak akkor tudod meg, milyen nagy feladat porszívót vásárolni, amikor éppen te magad is benne vagy − akár egy…
1 / 345

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!