Facebook hozzászólás
575

FAGY, FAGY, FAGY

Pilóták, figyelem! Ez nem leszállópálya!

Bármilyen bámulatos is a XXI. század, erre jobb megoldást még nem sikerült találni. A szeszélyes áprilisban mindig előfordultak fagyok, de a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárás köszönt a természetre, így a gyümölcsfákra is. Amikor pici voltam, a Kovács nagypapa sem csinálta másként a kertben…

Csak úgy repkedtek a mínuszok hajnalban, és bizony a következő éjszaka is jön a fagy, bármennyire nem szeretnénk! Sok gyümölcsfánk már virágba borult szerte az országban. Általában a mandula és a kajszibarack a legérzékenyebb az ilyen időben. A gazdák – jobb híján – az ősi módszerhez fordulnak. Máglyákat gyújtanak, virrasztanak, egész éjjel táplálják azokat. Melegítik a virágokat, a rügyeket, nehogy elfagyjanak, különben nem kapunk finom barackot a piacon a nyáron! Ilyen az élet például Balatonvilágoson.

Kajszikat tábortüzekkel védenek a fagy ellen, Kép: Varga György, MTI
Kép: Varga György, MTI

Messziről olyan, mintha landolnánk egy nemzetközi repülőtéren, pedig csak máglyácskák sok-sok ember áldozatos munkájával, hogy védjék a termést, a gyümölcsöst!

Virágzó kajszikat tábortüzekkel fűtenek Balatonvilágoson, Kép: Varga György, MTI
Kép: Varga György, MTI

Ha sikerül, és a nyáron beleharapsz egy fincsi kajsziba, miközben sopánkodsz, hogy ez is milyen drága, jusson eszedbe, hány ember virrasztott mellette éjszakákon át…? Köszönjük meg a gyümölcsösök gazdáinak, a földeken, az üvegházakban, az istállókban dolgozóknak is, hogy ebben a szörnyű járványban ők is helyt állnak!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!