Facebook hozzászólás

Ragadnak a mesélő falak

Megjelent a Kastélyok Magyarországon elnevezésű bélyegkisív idei példánya. A sorozatot még tavaly indította a Magyar Posta, hogy népszerűsítse ismert és kevésbé ismert díszes épületeinket. A moastani nyolc bélyeget Domé Eszter grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda készítette.  

Az újdonság Magyarország több száz történelmi kastélyából mutat be néhány ikonikus műemléket.

Kastélyok Magyarországon, Kép: Magyar Posta
Kastélyok Magyarországon bélyegkisív, Kép: Magyar Posta

Püspöki kastély, Sümeg A gazdag építészeti és festészeti értékeket hordozó épület elődje már a 17. század második felében is létezett. Hagyományos provinciális barokk stílusban épült, ma az egyetlen közkézen levő barokk püspöki palota Magyarországon.

A zoborhegyi remeték titka
Idén is folytatja a magyar szentek és boldogok bemutatását a Magyar Posta. A VI. sorszámozott bélyegblokk Szent Zoerard-Andrásra, Szent Benedekre és Boldog Mórra emlékezik. Benedek Imre grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült az új miniatűr alkotás.

Széchenyi-kastély, Nagycenk Az 1750 körül épült, korai klasszicista stílusú épület a kevés szép állapotban megmaradt hazai kastélyaink között talán az egyik legismertebb. Az ekkor elkészült részek több átépítéssel ma is állnak, az U alakú épületegyüttes középső részében és a nyugati keresztszárnyban a Széchenyi István Emlékmúzeum kapott helyet.

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó A Fejér megyében található kastély a 19. században, klasszicista és eklektikus stílusban épült, tervezője Heinrich Koch és Ybl Miklós építészek voltak. Az épületegyüttesben jelenleg 20 szobás szálloda üzemel, és igény esetén idegenvezetéssel látogatható. 40 hektáros, arborétum jellegű park tartozik hozzá.

Kastélyok Magyarországon kisív díszborítékkal, Kép: Magyar Posta
Kastélyok Magyarországon kisív díszborítékkal, Kép: Magyar Posta

Sándor – Metternich-kastély, Bajna • A Komárom-Esztergom megyében található település legmagasabb pontján áll Magyarország egyik szemet gyönyörködtető klasszicista kastélyegyüttese, amit egyik 19. századi uráról, gróf Sándor Móricról elnevezve gyakran Ördöglovas kastélyként is említenek. Az épület mai klasszicista formáját Hild József tervei alapján 1834-ben nyerte el.

Festetics-kastély, Dég • Ez Magyarország egyik legszebb klasszicista kastélya, amelyet az ország legnagyobb angolparkja ölel körül. Tervezője a magyar klasszicista építészet kiemelkedő képviselője, Pollack Mihályt volt. Az 1810 és 1815 között emelt palota több rendhagyó építészeti megoldás jegyeit viseli magán – például az ovális díszterem nem a kastély központi részén, hanem egyik sarkában található.

Bélyeget kapott a világ kulturális örökségének kék ékköve
Négy címleten, kisív formátumban jelentek meg a pápai Kékfestő Múzeum kincsei. A Magyar Posta folytatja a hazai múzeumi gyűjteményeket bemutató alkalmi sorozatát. Az újdonság Baticz Barnabás grafikusművész tervei szerint, a Pénzjegynyomdában készült.

Esterházy-kastély, Tata A tatai Öreg-tó partján álló, késő barokk kastélyt építészeti értékei, díszesen kialakított belső terei, valamint 18. századi eredetű szentimentális kertje és angolparkja teszi egyedi látnivalóvá, ami Fellner Jakab, neves tatai építőmester tervei alapján készült 1765 és 1780 között. A kastély saroktornyos főépületét nyugatról a – hajdan vendégek szállásaként szolgáló – földszintes kiskastély, valamint melléképületek sora öleli körül.

Kamalduli remeteség, Majk A remeteség az évszázadok során bekövetkezett kisebb-nagyobb változások, átépítések és állagromlás ellenére máig megőrizte egyedi szerkezeti sajátosságait és művészi kialakításának értékeit. A kastély mellett 17 különálló kis remetelakás található, és az általuk körülvett udvaron egy félig lerombolt templom áll.

Károlyi-kastély, Füzérradvány A kastély kívülről a romantika és az eklektika hangulatát őrzi, ám pompás termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz és kora barokk belsőépítészeti részletek fogadják az érkezőket. Míves kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei a 16-17. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek. Ezek a részek úgy kerültek ide, hogy a 19. század végén a kastély akkori ura, Károlyi László és hitvese eldöntötték, hogy eredeti reneszánsz világot teremtenek maguk köré.

A kisív hátterét a kastélyok belső részeiről, homlokzatairól és parkjairól készült képi montázs díszíti.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Ásó, kapa, nagyharang – helyett az Égig érő fű

Most is bejött: a kevesebb több. Nagyon kevés időt tudunk otthon tölteni, de olyankor olyan jól esik kiülni a…

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…
1 / 345

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 141

HÍREK

1 / 1 130

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!