Facebook hozzászólás
837

Állva az Atlanti-óceánon

Rakonczay Gábor ismét megpróbálja

Rakonczay Gábor megkezdte hetedik transzatlanti expedícióját a Kanári-szigeteki Gran Canariáról, ennek keretében a világon elsőként egy saját maga által tervezett és épített, kabin nélküli SUP-on evezi majd át az Atlanti-óceánt. Az 5.200 kilométeres táv megtétele az előzetes számítások szerint 60-65 napot vesz igénybe. Az extrém kihívás fő támogatója a magyar tulajdonú WHC Csoport, a sportoló és a vállalat az egészségmegőrzést, illetve az egészségügyi alapképzést kívánják népszerűsíteni a fiatalok körében.

A kelet-nyugati irányú óceán-átevező szezon legoptimálisabb időszaka decembertől március végéig tart. Az elmúlt bő 100 évben pedig kevesebb mint 200 alkalommal sikerült teljesíteni az Atlanti-óceán átevezését egyénileg. Rakonczay Gábor extrémsportoló december közepe óta tartózkodott a Kanári-szigeteki Gran Canarián, ahol folyamatosan készült a világon elsőként teljesítendő extrém kihívásra.

Az egyedi tervezésű Stand Up Paddle-jének technikai felkészítését, és az expedíció során szükséges felszerelések beszerzését is el kellett végezni. A fordulatos időjárásnak köszönhetően az indulás pedig tolódott néhány napot az eredeti elképzelésektől, így Gábornak nyugodt körülmények között volt ideje az útra 100 százalékig ráhangolódni, mind testileg, mind lelkileg, mind fizikálisan – így végül január 10-én indult el a várhatóan 60-65 napig tartó transzatlanti útra. Az 5200 kilométeres távot ezúttal is egyedül készül megtenni: az első 1000-1500 kilométert délnyugat felé, onnan pedig Antigua irányába fordul. Saját tervezésű és építésű SUP-ján, amely mindössze 5 méter hosszú és másfél méter széles, kizárólag a legszükségesebb eszközök férnek el – ez többek között azt is jelenti, hogy Rakonczay az egész utat a szabad ég alatt tölti.

Ezzel vág neki a végtelen vizeknek. Fotó: influencemedia.hu
Ezzel vág neki a végtelen vizeknek. Fotó: influencemedia.hu

 

Támogatás és kapcsolattartás

 Egy ilyen nagyszabású és a világban eddig páratlan úthoz természetesen komoly támogatásra is szükség van, akárcsak az elengedhetetlen biztonsági intézkedésekre.

Az extrémsportoló aktuális pozícióját többek között AIS és GPS-nyomkövető is jelzi majd; ez utóbbiból három is lesz a SUP-ban, amelyek különböző gyakorisággal küldenek nyilvánosan fogható jeleket. Ennek köszönhetően bárki figyelemmel kísérheti a bő két hónapos út menetét. A sportoló két műholdas telefont is magával visz, melyek közül az egyik wifi-hálózatot is biztosít számára. Minden bizonnyal érdemes lesz tehát Facebook-oldalán is figyelnünk a bejelentkezéseket, ahol egyébként a napokban árulta el, hogy majdnem napra pontosan 14 éve, január 9-én indult neki a Gran Canaria és Antigua közti 51 napos páros evezésének. „Most ugyanitt vagyok, ismét egy saját építésű járgánnyal, és ismét olyat akarok tenni, amit más még nem tett.” – fogalmaz bejegyzésében.

Rakonczay Gábor útjának főszponzora a magyar tulajdonú, öt országban aktív, munkaerő-közvetítéssel, munkaerő-kölcsönzéssel és HR-szolgáltatásokkal foglalkozó WHC Csoport.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!