Facebook hozzászólás
729

Rendőrkézen az inkák kincse

Budapestre érkeztek az inka kincsek! A műtárgyak egy tehergép fedélzetén landoltak Ferihegyen, majd onnan jelentős biztonsági kíséret mellett tették meg az utat a Belvárosba. A Király utcát és környékét arra az időre hermetikusan lezárta a rendőrség. Az Inkák Aranya kiállítás március 13-án nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt.

Erős rendőri kísérettel érkeztek meg az inka kincsek Budapestre. Lezárták a Király utcát és környékét a 3 milliárd forintot érő aranytárgyak szállítási idejére.

Rendőrök vigyázzák az inka kincseket, Kép: sajtóanyag
Érkeznek az inka kincsek, Kép: sajtóanyag

Az Inkák Aranya kiállítás március 13-án nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Komplex Eventbe, a Király utcában. A tárlat egy jelentős részét a világhírű perui Aranymúzeum adta kölcsön.

Inkák Aranya, plakátrészlet, Kép: Komplex Event
Inkák Aranya, plakátrészlet, Kép: Komplex Event

− A tárgyakat elkísérte az Aranymúzeum igazgatója, valamint speciálisan kiképzett műkincsvédelmi szakemberek, akik nélkül egy métert sem tehetnek a leletek − mondta Oláh Zsuzsanna, a kiállítást szervező JVS Group Magyarország kommunikációs igazgatója.

Az inka emlékekre két nap akklimatizáció vár, amelynek során folyamatosan ellenőrzik a levegő hőmérsékletét, valamint a páratartalmát. Utóbbinak folyamatosan 50% körül kell lennie, hogy a kincsek ne sérüljenek.

− A tárgyakhoz kizárólag a futárok érhetnek, ők is csak speciális kesztyűben, hiszen egyik-másik tárgy 2600 éves, így a legapróbb nyomás, vagy az ujjak zsírossága is kárt tehet bennük − tette hozzá Oláh Zsuzsanna.

Az Inkák Aranya kiállítás több ezer év történetét és egy elveszett civilizáció titkait mutatja be. A műkincsek értéke szinte felbecsülhetetlen.

Fehérvárcsurgó, ahol Európa és Magyarország találkozik
Harmadszor rendezték meg Fehérvárcsurgón a Károlyi Gasztro Akadémiát a Károlyi-Kastély Hotel & Restaurant szervezésében. Először egynapos, majd kétnapossá vált maga a rendezvény, de a jövőben még ennél is hosszabb lesz. Ahhoz azonban, hogy megértsük a program minden részletét, először ismerkedjünk meg a helyszínnel, a kastéllyal, ami történelmünk csodálatos része, és bárki megnézheti, felkeresheti a parkot, megkóstolhatja a hazai és a francia konyha különlegességeit. Azután folytatom a rendkívüli gasztrobeszámolót!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!