Facebook hozzászólás

Rossz hír jött a Balatonról

Csak úgy repkednek a mínuszok az egész országban! A sarkvidéki levegő már nem esik jól, hiszen mindjárt itt a március, és a tavasz még mindig várat magára. Ezek a csodás jeges felvételek azért elkápráztatnak: mindig elbűvöl mire képes a természet!

Már fagy a Balaton vize az öblökben az erős lehűlés miatt, de kevés az esély arra, hogy a hét végéig tartó rendkívüli hidegben sportolásra alkalmas jég alakuljon ki – közölte a siófoki meteorológiai obszervatórium vezetője az MTI-vel hétfő délelőtt.

Balatonfenyves, jégcsapok a padon, Kép: MTI/Varga György
Balatonfenyves, jégcsapok a padon, Kép: MTI/Varga György

Horváth Ákos elmondta, hogy a tó vize jelenleg 0 foknál valamivel még melegebb, és a szél folyamatosan felkavarja. Ahhoz biztosan nem lesz elég hosszan tartó a hideg, hogy a múlt évihez hasonló, biztonságos, összefüggő jégtakaró alakuljon ki a Balatonon, de a part menti részeken, öblökben hízni fog a jég, és az a nyílt vízen is megjelenhet a következő napokban.

Fonyód, jégcsapok egy bokron, Kép: MTI/Varga György
Fonyód, jégcsapok egy bokron, Kép: MTI/Varga György

– Ha a táblák összeállnak, a jég felszíne akkor is várhatóan rücskös, töredezett lesz. A szélvédett öblökben, sekély vizű partok közelében is csak kevés esély van arra, hogy a hét második felére embert is elbíró, kellő vastagságú jég alakuljon ki – mondta Horváth Ákos, aki arról is beszámolt, hogy a Balaton magas vízszintje miatt főként a déli parton kicsapódó víz – fákra, bokrokra, padokra, kövekre fagyva – látványos jégszobrokat alkotott. A meteorológus megjegyezte, hogy jövő héten jelentős melegedésre lehet számítani, így a későn jött jég gyorsan eltűnik a Balatonról.

Fonyód, kutyus a kutyás strandon, Kép: MTI/Vagrga György
Fonyód, kutyus a kutyás strandon, Kép: MTI/Varga György

A tó körüli műjégpályákat február közepéig tervezték nyitva tartani, de a hideg idő miatt még mindig üzemelnek Keszthelyen, Szigligeten és Balatonlellén.

– Már nem hűtjük a pályát, a természetre bízzuk, meddig üzemelhet, immár ingyenesen – mondta Balassa Balázs, Szigliget polgármestere az MTI-nek.

5 tipp a biztonságos téli autóvezetéshez
Az elmúlt napok újabb hideg és havas időszaka minden eddiginél nagyobb figyelmet követel az autósoktól. Csak téliesített kocsival, türelmes vezetéssel lehet biztonságosan közlekedni. Az Abroncs Kereskedőház kereskedelmi vezetője, Tiszay Árpád szerint aki nem használ téli gumit, a napokban inkább ne is üljön autóba!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne csak a cica bajszán csillogjon

A tej- és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot…

Babákkal dalolnak az idősek

Nagy-Britanniában egyre több olyan kezdeményezést indítanak útjára, ami a generációk közötti szakadék áthidalására…
1 / 1 505

Receptek

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!