Facebook hozzászólás
920

A NAP KÉPE

Sárga fürtök a tavaszi szélben

Virágzó hófehér akácfákkal szinte mindenütt találkozhatunk az országban, lilát is látni, de sárgát csak nagyon ritkán, és azt is inkább „csak” dísznövényként a kertekben. A Balaton-felvidéken azonban többel is találkozhatunk az út szélén.

Nemrégiben a Balaton-felvidéken volt dolgom. Munka közben azért jutott arra is idő, hogy körülnézzek, nyitott szemmel járjak. Így találtam ezeket a gyönyörű sárga bokros fákat. Balatonfüreden és Ábrahámhegyen biztosan találsz egy-két szép példányt!

Sárga akác, Kép: László Máta
Sárga akác, Kép: László Máta

Amit tudnod kell: a sárga akác az akácia egy fafajta, leginkább Ausztráliában honos, de nálunk is megteremnek egyes változatai. Az ismertebb fehér akác egyébként nem őshonos növény nálunk. Az 1600-as évek elején jutott Európába Észak-Amerikából. Hiába, hajózni kell!

Akácszörpöm anyunak

Fehér-akác-virága-Kép: pixabay
Kép: pixabay

Gyerekkoromban alig váruk, hogy nyíljon az akác! Igaz, ez akkor még május végére esett. Megszagoltuk, és éreztük a virágok mézes illatát! Hmmm…, még most is itt van az orromban! Édesanya mindig elmondta, hogy csak az ismert, fehér virágokat szedjük le, és azt is csak olyan helyen, ahol nem járnak autók! A kipufogós gázok ugyanis annyi szennyező anyagot fújnak a szirmokra is, ami már káros! Mellesleg, ha gyógynövényeket szedsz, anyukám intelme akkor is jusson eszedbe! 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!