Facebook hozzászólás
400

Skót whisky épít bagolyvárat a Hortobágyon

A sérült madarak gyógyítását végző Madárkórház Alapítvány kapta a december 18-án lezárult Méltán Híres Civilek kampány legtöbb közönségszavazatát. Így az évente több mint ezer vadon élő szárnyas megmentésén dolgozó kórház és madárpark élhet a The Famous Grouse által felajánlott 500.000 Ft értékű támogatással: a hozzájárulásnak köszönhetően tavasszal bagolycsaládoknak otthont adó vár épül.

Több ezer szavazó támogatta a The Famous Grouse idei jótékonysági kezdeményezésében résztvevő négy civil szervezetet. A Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület, a JÖN Alapítvány és a Mozduljunk ki! Egyesület mellett a hortobágyi Madárkórház Alapítvány mutatkozott be a december közepéig tartó kampányban. Dr. Déri János, a Méltán Híres Civilek címet elnyerő alapítvány vezetője szerint az elismeréssel fontos visszajelzést kaptak huszonöt éve elkezdett gyógyító és edukációs missziójukról.

Bagoly a kézben, Kép: The Famous Grouse
Kép: The Famous Grouse

– Amikor létrehoztam a madárkórházat és a hozzá tartozó madárparkot, szerettem volna megmutatni a látogatóinknak, hogy milyen káros hatást gyakorol az ember jelenléte a természetre, mennyi vadon élő madár sérül meg, és pusztul el a civilizáció figyelmetlensége miatt. Úgy tűnt, a környezetünk támogatja a kezdeményezést, az emberek szerencsére érdeklődtek a park iránt, részt kívántak venni az állatok megismerésében és megmentésében. Ez a rengeteg szavazat pedig azt jelzi, hogy tényleg nem hiábavaló a munkánk, a lakosság támogat bennünket. Szép példája annak, hogy mások is hasonlóan gondolkodnak a természet megóvásáról, nekünk pedig bátorítást ad a folytatáshoz.-

Az öt különböző bagolyfajnak otthont adó, a madarak természetes fészkelési helyszíneit – templomtornyot, istállótetőt, kéményt – imitáló makettek komoly felújításra szorulnak, illetve a tollas lakók is kinőtték már szűkös otthonukat.

Itt a madáretetés ideje!
A havas téli hetek beköszöntével elérkezik a madáretetés szezonja. Különösen a kis testű énekesmadaraknak életmentő is lehet az emberektől kapott táplálék. Fontos, hogy aki etetésre adja a fejét, az felelősséggel, egész télen keresztül folytassa is. Ha ugyanis a kis szárnyasok odaszoknak, de elfelejtünk enni adni, képesek megfagyni!

– A támogatás segítségével szeretnénk úgy átalakítani a bagolyvárat, hogy az ott lábadozó betegeinket és a templomtoronyban fészkelő költőpárunkat, illetve fiókáikat is megmutathassuk az érdeklődőknek. A gyöngybagolypár tartós sérülése miatt velünk él, de felcseperedett utódjaikat amint lehet, visszaadjuk a természetnek. Jó hír, hogy sokan választják az ajándékozott nevére szóló örökbefogadási oklevelünket, amivel egy-egy sérült madár gyógyításának költségeihez járulhatnak hozzá – mondta Dr. Déri János.

A The Famous Grouse és a közönség segítségének köszönhetően pedig a tavasszal már az új bagolylakot is megcsodálhatják a madárpark vendégei.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!