Facebook hozzászólás
442

Star Wars a hóban – 8 csodálatos kép a téli Japánról

Fürdőző, hósipkás hómajmok, jég- és hószobrok, forró és gőzölgő fürdők a téli tájakon. Válogattunk néhány képet, hogy bemutassuk neked a japán tél esszenciáját.

Japánról mindenkinek a cseresznyevirágzás és a tavasz jut eszébe – nem érdemtelenül –, a szigetországban a tél is igazán hangulatos. Mindez téged is vár, ha szereted a kalandokat és a nem szokványos kikapcsolódást. De pontosan mit is várhatsz a hóba burkolózott szigetországtól?

1) Cukiság kimaxolva: hómajmok az élet csúcsán

A hőforrásokban magukat áztató japán makákók, ismertebb nevükön a hómajmok igazán tudják élvezni az életet! A Jigokudani Vadmajom Parkban járva kisebb-nagyobb „szőrgombócokat” láthatunk, amint a kutya-, jobban mondva majomhideg elől az akár 40 fokos tavakban fürdőznek. Kár, hogy a medencék kizárólag a makákók tulajdonai, és az átfázott utazó nem pihenhet velük!

2)  Hófesztivál – szobrok és kastélyok akár 2 ezer tonna hóból

A japánok Szapporóban és Hokkaidóban is rendeznek hófesztivált, ahol – az egyszerű, persze nagyszerű hóembereken túllépve – igazi műalkotásokat készítenek. Mindent és bármit megépítenek, legyen szó mesefigurákról, kastélyokról vagy épp – igen – a Star Wars-ról…

3) A japán jégvarázs és a jégkastély

És ha már fesztivál, egy másik téli jelenség is külön rendezvényt kapott. A Sōunkyō Hyōbaku Matsurin, vagyis jégfesztiválon épült barlangok és szentélyek januártól egészen márciusig látogathatók, így ha valaki a cseresznyevirágzás kezdetén utazik Japánba, akár egy nap alatt átléphet a télből a tavaszba. Ha arra jársz, ne hagyd ki a több mint 10 méter magas jégkastélyt se!

4) Zajlik az élet, zajlik a jég

A japán tél igen hideg, így talán némi szarkazmussal a hangodban kérdezed, mégis mi a csodáért ácsorognál a csontig hatoló hidegben néhány törött jégtábláért. Leginkább azért, mert nem néhány jégtábláról beszélünk, hanem a világ egyik legérdekesebb természeti jelenségéről. Legyen szó tengerről – ahol a kilométeres, jégtáblákból összeállt „hegyláncok” egészen Oroszországtól utaznak csak azért, hogy te megnézhesd őket – vagy tóról – ahol a befagyott tó jege, ha elér egy bizonyos vastagságot, a nappali és éjszakai hőmérséklet-különbség miatt hangos reccsenés kíséretében végighasad – a jégzajlás nem egészen az, amit a Balatonon láthatsz. (Bár ha teheted, azt se hagyd ki!)

5) Karmazsin-Fuji

Ez a cikk nem is Japánról szólna, ha nem lenne benne szó a Fujiról, nem igaz? A japánok szent hegye igazi ezerarcú csoda; időjárástól, napszaktól és persze égtájtól függően más és más arcát mutatja meg nekünk. Ahogy Jámbor Aliz, a Japánspecialista kiutaztatási szakértője meséli: „tél közepén a lemenő vagy a felkelő nap a Fuji hókoronáját élénkvörösre, karmazsinszínűre festi, így a szerencsések néhány percig megcsodálhatják a gyönyörű színekben pompázó Karmazsin-Fujit”. Megnéznéd?

6) Megpihenni a hideg séta után

Amint az első hó megérkezik, sokan szívesen megmelegítenék a hidegben elgémberedett végtagjaikat egy jó forró fürdőben. Japán ehhez szó szerint mindent megad, amit csak kívánhatsz: csak képzelj el egy 40 fokos, természetes hőforrást, gyönyörű, harmonikusan kialakított medencét, melyet hófödte bokrok öveznek, valamint csendet és pihenést. Ha már a hómajmok mellé nem lehetett beülni, talán ez is megteszi…

7) Lépj be Japán fantáziaerdejébe!

Jégvirágról már biztosan hallottál, de jégfáról? Japánban többek között a Zaō-hegységben találkozhatsz ezzel a mesebeli tájjal, melyet mintha egy fantasy-ból rántottak volna elő. „Az egészhez nem kell más, csak fa, elegendő hó és nagy mennyiségű kristályosra fagyott vízcsepp. A Zaō-hegységben pedig minden adott” – meséli Jámbor Aliz, a Japánspecialista munkatársa.

8) Hófalak. Hófalak mindenhol!

Bizonyára találkoztál már a képpel, melyen egy matchboxnak tűnő autó egészen megdöbbentően magas hófalak között halad. Tudtad, hogy ezt is Japánban próbálhatod ki? A világ legnagyobb hófalát áprilistól júniusig láthatod Toyama megyében, a „Nagy Hóvölgyben” (találó név, nem gondolod?). A Tateyama Kurobe Alpesi Út részét képező, akár húsz méteres hófal az út mentén feltorlódott hatalmas mennyiségű hóból jön létre, és mintegy 500 méteren keresztül tart a rajta átvezető út.

 

Ha éppen szilveszterkor jársz Japánban, megmutatjuk, hogy mi vár rád!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!