Facebook hozzászólás
331

Stop az élelmiszerpazarlásnak

A világ országai tavaly megállapodtak a következő 15 év fenntartható fejlődési menetrendjében, ahol kiemelt helyen szerepel az a törekvés, hogy 2030-ra teljes mértékben felszámoljuk az éhezést. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete összegyűjtött 12 érdekes és olykor meglepő tényt az élelmezés helyzetéről, hogy tisztában legyünk azzal, hol állunk jelenleg ebben a folyamatban.

  1. A mezőgazdaság és természeti kincseink biztosítják a megélhetés alapját világszerte a szegénységben élők 75 %-nak (olvass tovább!).
  2. A globálisan megtermelt élelmiszer 80 %-a családi gazdálkodásokból származik, ezért az ő támogatásuk különösen fontos (olvass tovább!).
  3. Az éhező emberek száma 800 millió alá csökkent, de még így is majdnem minden kilencedik ember számára a Földön problémát jelent a napi betevő előteremtése.

    Élelmiszerbolt polcai roskadásig feltöltve, az előtérben a nejlonzsákban zsömlék, Kép: ©FAO/Ivo Balderi
    Kép: ©FAO/Ivo Balderi
  4. A fejlődő világban alig 13 % az alultápláltak aránya, ez a szám 25 éve még majdnem a duplája volt (olvass tovább!).
  5. Az országok többsége (73 a 129-ből) teljesítette az éhezés csökkentését előirányzó Millenniumi Fejlesztési Célt.
  6. Mindezek azt jelentik, hogy 1990 óta, amit bázisévnek jelöltek ki a 2000-ben elfogadott céloknál, 216 millió ember került ki az éhezők köréből (olvass tovább!).

    Szamárkordé Namíbiában, Kép: pixabay
    Namíbia, Kép: pixabay
  7. A FAO előrejelzése szerint az élelmiszertermelést 2030-ra 60 %-kal kell növelni, hogy képesek legyünk ellátni az egyre növekvő népességet (olvass tovább!).
  8. Mindeközben, évente 1,3 milliárd tonna élelmiszert pazarolunk el, ez egyes országokban a megtermelt élelmiszer harmadát jelenti!
  9. Az élelmiszerpazarlás globális költségét 2,6 trillió dollárra becsülik, ebből 700 milliárdot tesz ki a környezeti és 900 milliárdot a társadalmat terhelő kiadások számlája (olvass tovább!).
  10. Hatékonyabb víz-, kevesebb rovarirtó használattal és a talajminőség javításával akár 79 %-kal is növelhetők lennének a termésátlagok (olvass tovább!).
  11. A mezőgazdaság évente 10 milliárd tonna üvegházhatású gázt juttat a levegőbe, ennek 40 %-át az állattenyésztés, pontosabban a haszonállatok emésztése révén (olvass tovább).
  12. A fejlődő országokban az aszály okozta károk 80 %-a a mezőgazdaságot sújtja (olvass tovább!).

A nyáron Franciaországban olyan törvényt fogadtak el, amely tiltja az eladhatatlan élelmiszerek kidobását! Olvass egy kis európai körképet!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!