Facebook hozzászólás
462

MINI GRAFIKA

Süketsége hangjai

Alkalmi bélyeg jelenik meg a neves német zeneszerző, Ludwig van Beethoven születésének kétszázötvenedik évfordulóját. Kara Orsolya grafikus tervezte a miniatűr alkotást.

Beethoven (1770-1827) zenei tehetsége igen korán megmutatkozott, apja csodagyermekként vezette be a bonni társasági életbe. Zenei tanulmányai egy ideig rendszertelenül folytak, ennek ellenére már 1782-től fontos zenei posztot töltött be orgonistaként és csembalistaként. Az arisztokrácia szinte a kezdetektől egészen Beethoven haláláig támogatta a zeneszerzőt. 1795-ben jelentkeztek először hallászavarral járó bántalmai. 1808-ban már erősen nagyot hallott, 1819 körül pedig teljesen megsüketült.

Beethoven bélyeg, Kép: Magyar Posta
Beethoven bélyeg, Kép: Magyar Posta

1808 után visszavonult a nyilvánosságtól. Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart mellett őt tartják a bécsi klasszika harmadik nagy alakjának, akinek zenéje ugyanakkor a romantika jegyeit is magán viseli. Beethoven munkásságának jelentősége azon is lemérhető, mennyire meghatározta a későbbi zenetörténet számos alakjának pályáját.

Beethoven díszboríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A bélyegképen reprodukált festményrészlet Ludwig van Beethovent ábrázolja a Missa Solemnis komponálása közben. A háttér alnyomatán a neves zeneszerző alkotásának részlete tűnik elő (WoO 36 Három kvartett zongorára, hegedűre, mélyhegedűre és gordonkára (Esz-dúr, D-dúr, C-dúr) 1785). A bélyeghez tartozó borítékon Beethoven allegórikus portréja található.

Hódolat Bernsteinnek

Leonard Bernstein boríték és bélyeg, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Alkalmi bélyeg kiadásával köszönti Leonard Bernstein születésének 100 éves évfordulóját a Magyar Posta. A bélyeg 200 000 példányban, Nagy Péter grafikusművész tervei szerint, az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

születésének 100 éves évfordulóját a Magyar Posta. A bélyeg 200 000 példányban, Nagy Péter grafikusművész tervei szerint, az ANY Biztonsági Nyomdában készült.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!