Facebook hozzászólás
240

Sülve-főve- Családi gabona-nap

Szívesen sütne dísztésztát? Kipróbálná milyen a molnárlegény élete? Ha szeretne különleges étkeket kóstolni, szalmakalapot készíteni, vagy bepillantani a liliputi malom birodalomba, itt a helye!  

Az Egy csipetnyi Európa – A Taste of Europe c. kiállítás nyitórendezvénye

2011. január 29., 10-17 óráig

Az „Egy csipetnyi Európa – A Taste of Europe" című kiállításhoz kapcsolódó családi napon mindenki elkészítheti saját kunkorgóját, magképét vagy mézeskalácsát. Megismerkedhetnek a növény kalandos történetével, a Gabona Teremben pedig kiderül, hogy mi fán terem a gabona!

Ízelítő a programkínálatból:

Szalma klub
Hagyományos szalmafonó technikák bemutatása tanítása, szalmatárgyak készítése: hajtű, kunkorgó, szalmakalap, kalászos aratódíszek, jelvények, állatkák, borona, szívecske, Szent Brigitta keresztje.

Nagy magkép projekt
A projekt keretében egy óriás képet készítünk el különböző magvak felhasználásával. A program keretében természetesen mindenki maga is elkészítheti majd saját, hazavihető, magokból kirakott képét.

„Mástészta"
Hagyományos tésztakészítés
A gabonákat sokféleképpen elfogyaszthatjuk, főzött magként és őrleményéből készült tésztaként is. A program keretében megismerkedhetünk a különböző, hagyományos levestésztákkal, amelyek tájegységenként, ételek szerint szinte végtelen számú változatosságot mutatnak.

Dísztészta sütés
A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje közreműködésével a helyszínen úgynevezett halott, élesztőmentes tésztából, különböző díszes, a falra is kihelyezhető tésztaképeket készíthetnek majd a tésztakészítésben már jártas, vagy még járatlan péklegények és leányok.

Mézeskalácssütés
Mézeskalácsot napjainkban leginkább csak a karácsonyi ünnepek tájékán készítünk, de ne feledjük, e finom, édes, színes, díszes, tükrös sütemény, a régi vásárok, búcsúk egyik legfontosabb eleme, igazi vásárfia! Nem árt idejében megtanulni elkészítésének fortélyait!

Ezt gyúrd össze!
Víz+só+liszt = gyurmaanyag, amelyből nem csak díszes tárgyakat, hanem ezen a különleges napon molnár mesterbélyegeket is készíthetsz! Ha szeretnél valódi molnárlegénnyé válni, nincs más dolgod, mint végigjárni vándorkönyveddel a kiállítás állomásait, megválaszolni a kérdéseket és átvenni a molnár szakmai okleveledet!

Ne aludjál, lisztes molnár! – Interaktív programok
A magtól a kenyérig
Az óránként induló interaktív tematikus játék keretében a gyerekek dalok és mondókák kíséretében megismerkednek a kenyér elkészítésének valamennyi fázisával, a mag elvetésétől kezdve annak learatásáig, őrléséig és a tészta meggyúrásáig. A játék végén a kóstoló sem maradhat el, hiszen a résztevők a Fejedelmi Pékek langallóiból falatozhatnak.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!