Facebook hozzászólás
420

Szabó Istvánt ünnepeljük

Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező 80. születésnapja alkalmából a Duna Televízió és az M5 is a rendező filmjei közül válogat a következő hónapokban. Ez egy igazi időutazás lesz egy fantasztikus életmű körül! Jó szórakozást!

Március 18-án a Szembesítés című film premierje lesz: ezt az alkotást korábban soha nem vetítette a közszolgálati televízió.

Szabó István, Kép MTI/Szigetváry Zsolt
Szabó István, Kép: MTI/Szigetváry Zsolt

A német-francia-osztrák-angol filmdrámában a rendező a hatalom és a művész, művészet viszonyát vizsgálja. A történet Berlinben játszódik, a II. Világháború után: a Harvey Keitel által alakított amerikai tiszt a híres német karmester, Wilhelm Furtwängler (Stellan Skarsgard) politikai felelősségét vizsgálja, aki a háború alatt végig Berlinben maradt és dolgozott.

Április 15-én Ralph Fiennes főszereplésével A napfény íze című filmet vetíti a Duna. A film egy magyar család három nemzedékének történetét meséli el.

A vasárnap esti filmek sorát egy újabb premier zárja május 13-án: a Csodálatos Júlia című, kanadai-amerikai-angol-magyar alkotást először vetíti magyar közszolgálati csatorna. Az idősödő színésznő és fiatal szerelmének történetében Anette Beninget és Michael Gambont láthatjuk.

A vasárnapi filmek mellett csütörtök esténként Szabó István „a hatalom és egyén” trilógiáját sugározza a Duna Televízió február 22-től: az Oscar-díjas Mephistót, az Oscar-díjra jelölt Redl ezredest és a szintén jelölt Hanussent.

Az M5 csatorna február 23-tól péntekenként a rendező korai filmjeiből válogat az oktatási-kulturális- ismeretterjesztő csatorna. Az Álmodozások kora című filmmel indul a sorozat, amit az Apa – Egy hit naplója című alkotás követ március 2-án, majd a Szerelmesfilmet láthatják a nézők március 9-én, pénteken este.

Szabó István a kamera mögött, 1964, Kép: MTI/Friedmann Endre
Szabó István a kamera mögött, 1964, Kép: MTI/Friedmann Endre
Oscarra hangolva
A közmédia Oscar-díjas filmekkel és külön műsorral készül a 90. Oscar-díjátadó gálára. A díjátadót megelőző hetekben Oscar-díjas filmekkel készül a Duna Televízió a filmvilág legjelentősebb eseményére.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!