Facebook hozzászólás
613

FIGYELMEZTETŐ JEL

Szájmaszkot kapott a szótlan Pásztor

Ismeretlenek sajátos módon hívták fel a figyelmét a koronavírus elleni küzdelem fontosságára. A hortobágyi vásártéren Somogyi Árpád szobrászművész Pásztorfiú című alkotására tettek szájmaszkot. Nyilván azt szerették volna kifejezni, hogy még a soha senkivel nem találkozó, és akkor is csak ritkán szóló pásztoroknak is szüksége van a védelemre.

Meghökkenne a nemrég elhunyt, Munkácsy-díjas művész bizonyára, ha most látná a még 1968-ban felavatott művét. Pásztorkalapban, bő gatyában ül nyugodtan a fiú – így ábrázolva a rideg körülményekhez szokott pusztai ember életét.

Maszk a Pásztorfiún, közeli, Kép: Czeglédi Zsolt, MTI
Kép: Czeglédi Zsolt, MTI

A karcagi születésű Somogyi Zoltánt gyakran ihlette meg a paraszti élet. Rendszerint bronzba vagy kőbe álmodta meg szereplőit. A jobbára tömbszerű kompozíciók nyugalmat árasztanak.

A Pásztorfiú azonban most új értelmet kapott… Hiszem, hogy a jó humor, életünk fűszere hamarabb talál értő fülekre, mint a harcos kardcsörtetés. Szóval vegyük fel azt az álarcot, ha már el kell mennünk otthonról, de a legjobb az volna, ha mindenki otthon ülne olyan nyugodtan, mint a Pásztorfiú a Hortobágyon!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!