Facebook hozzászólás

Szédületes öreglány ünnepel Párizsban

160 éve mutatták be Jacqes Offenbach Orfeusz az alvilágban című operettjét, melynek leghíresebb dallama a második felbonásban látható és hallható kánkán. Ezzel a párizsi éjszakai élet legismertebb, legerotikusabb tánca hivatalosan is elfoglalta a neki járó trónt. A francia főváros ünnepelt, a kánkán pedig elindult világhódító útjára!   

A vicces az, hogy a kánkánt nem Offenbach találta fel, mitöbb, nem is nők táncolták először! Sőt, ma már senki sem gondolná, de apja a francia négyes!

Henri de Toulouse Lautrec plakátja 1895-ből, Kép: wikipedia
Henri de Toulouse Lautrec plakátja 1895-ből, Kép: wikipedia

Az 1820-as években a párizsi külvárosi kocsmákban 2/4-es ütemű zenére járták azt a bizonyos francia négyest a férfiak jól összekapaszkodva, de hogy kicsit feldobják az “előadást”, időnként ők is feldobták a lábukat. Később csatlakoztak a hölgyek is, és érthető módon nekik nagyobb sikerük volt. Jöttek az akrobatikus motívumok, a lábforgatás, a spárga vagy a cigánykerék, és óriási divattá vált ez a kissé frivol előadás, hisz a fodrok közül időnként kivillant ez-az. Persze nem az, amire az olvasó gondol!

Moulin Rouge, Kép: pixabay
Moulin Rouge, Kép: pixabay

Érthető tehát, hogy a tánc lassan beszivárgott Párizs belső kerületeibe, és az éjszakai élet sztárja lett. 1889-ben nyílt meg a Moulin Rouge,

Moszkvai hattyúk Pesten
Budapestre látogat a Moszkvai Balett! December 3-án a táncosok a Hattyúk tava előadással kápráztatják el az Erkel Színház közönségét. Csajkovszkij világhírű darabját Marius Petipa, Lev Ivanov és Anatoly Emelianov rendezte.

és egycsapásra a kánkán fellegvárává vált. Oda már az előkelő vendégek is elmentek, hogy benézhessenek a krinolin alá, élvezhessék a harisnyás női lábakat, és ami egyfajta szabadság beteljesülését jelentette a férfiaknak.

Az eleganciájáról, humoráról jól ismert Offenbach ültette be először operettjében a kánkánt, és ma is legtöbbször ezzel a mujzsikával láthatjuk ezt az akrobatikus, mit sem öregedett táncot, amire ma is hosszú sort kell kiállni, míg jegyhez jut az ember.

 

 

És még egy érdekesség: 2014 novemberében Offenbach muzsikájára új Guinness-rekordot állítottak fel a a Moulin Rouge kánkánosai. Harminc másodperc alatt  29 lábkörzést végeztek. A lábemelés és a spárgázás világrekordját egyébként szintén a Moulin Rouge táncosai tartják: 2010-ben a női tánckar harminc tagja fél perc alatt 720 alkalommal lendítette fel a lábát és 62 spárgát mutatott be.(Forrás: fidelio)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Remek a bridzs az Alzheimer-kór ellen

Világszerte az egyik legnépszerűbb kártyajáték a bridzs – számtalan klub létezik, ahol a játékosok kellemesen…

Már nem vágjuk ki a rezet!

Furcsa dolog a rézhiány. A gondot az jelenti, hogy különösen jellemző tünetei nincsenek, így felismerése is…
1 / 1 500

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!