Facebook hozzászólás
656

Reményt kelt

Szezonális nátha és koronavírus – angol tudósok vizsgálják az összefüggéseket

Életünk során számtalan alkalommal fertőződhetünk meg olyan koronavírussal, melynek a következménye csupán egy könnyen kiheverhető, egyszerűbb megfázás lesz. Most angol kutatók azt vizsgálják, hogy azok, akik ilyen betegségen korábban átestek, vajon kellő immunitást szereztek-e a COVID-19 ellen is.

Bár jelenleg minden figyelem a SARS-CoV-2-re, a világjárvány középpontjában álló koronavírusra irányul, azt is érdemes tudnunk, hogy élete során több koronavírus is megfertőzi az embert.

Védett lett? Fotó: pixabay.com
Védett lett? Fotó: pixabay.com

Ezek a szezonális koronavírus-fertőzések gyakran fordulnak elő, és általában enyhe, közönséges megfázás-szerű betegséget okoznak. Ezeknek a koronavírus-fertőzéseknek a jelenléte a populációban ahhoz a hipotézishez vezetett, hogy ezen rokon vírusok között immun keresztreaktivitás fordulhat elő, és potenciálisan némi védelmet nyújthatnak a SARS-CoV-2 ellen – írja a genengnews.com.

Most egy tudóscsoport felfedezte a SARS-CoV-2 elleni már meglévő antitest-vezérelt immunitást azon személyek kis részében, akik a mintavétel idején nem voltak fertőzöttek.

A felfedezésről a Science számolt be.

Az a négy koronavírus, amely az emberek megfertőzésekor közönsége megfázásos tüneteket produkál, a 229E (alfa koronavírus), az NL63 (alfa koronavírus), az OC43 (béta koronavírus) és a HKU1 (béta koronavírus). A másik három koronavírus, amelyről ismert, hogy sokkal súlyosabb fertőzést okoz az emberben, a MERS-CoV (a közel-keleti légzőszervi szindrómát okozó béta koronavírus vagy MERS), a SARS-CoV (a SARS-t okozó béta koronavírus) és a SARS-CoV-2, az új koronavírus.

Világszerte az emberek általában a 229E, az NL63, az OC43 és a HKU1 koronavírusokkal fertőződnek meg.

A londoni kutatócsoport azt találta, hogy a vizsgálatba bevont 302 felnőttből tizenhatnak a (5,3 %) szervezetében jelentek meg az IgG antitestek, amelyek valószínűleg a korábbi szezonális „nátha” koronavírus fertőzések során keletkeztek, és amelyek keresztreakcióba léptek a SARS-CoV-2 S2 alegységével.

Ezeknek a keresztreaktív IgG antitesteknek a jelenléte sokkal gyakoribb volt a SARS-CoV-2-vel nem fertőzött gyermekekben és serdülőkben (1 és 16 év közöttiekben) is; a 48 alany közül legalább 21-ben a SARS-CoV-2 S-reaktív IgG antitestek kimutatható voltak.

Sejtkultúra-kísérletek során az idősebb és a fiatalabb, nem fertőzött egyének keresztreaktív antitestekkel rendelkező szérumai képesek voltak semlegesíteni a SARS-CoV-2 és a SARS-CoV-2 S pszeudotípusokat, míg a nem fertőzött betegek szérumai, amelyekben nem volt keresztreaktív antitest, nem mutattak ilyen semlegesítő tevékenység. A szerzők szerint az S2 azon célpontjainak további feltárása, amelyek több koronavírusban konzerválódtak, egyetemes koronavírus vakcina ígéretét jelenthetik.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!