Facebook hozzászólás
315

Színdarab a pécsi orgonakészítő dinasztia különös sorsáról

150 éve alapították a legendás pécsi orgonakészítő műhelyt, az Angster gyárat. Az alapító, id. Angster József hittel és szakértelemmel Közép-Európa leghíresebb orgonagyárát építette fel, mely 8 évtized alatt 1300 orgonát készített. Unokája, ifj. Angster József hivatását derékba törte a kommunista diktatúra. A két ember ellentétes sorsát és egyben saját családtörténetét formálta színdarabbá Bérczi Zsófia, az Élőkép Színház vezetője, ifj. Angster József unokája.

Az Angster re-generációkat a jubileumi év alkalmából a budapesti Bethlen Téri Színházban (10.05) és a pécsi Bóbita Bábszínházban (10.19 és 10.20) is láthatják ősszel a nézők.

Angster Regenerációk, Kép: Adrián Zoltán
Angster Regenerációk, Kép: Adrián Zoltán

A dokumentum- és fikciós elemeket vegyítő előadás korabeli újságcikkekkel, fotókkal, hang- és videofelvételekkel, a dokumentumok színpadra alkalmazásával és látványszínházi jelenetekkel idézi fel a gyár és a család történetét, a reformkor varázslatos hangulatát és az orgonák éteri hangját.

Nagy dobások a Centrálban
Példátlanul sok, hét új bemutatóval várja a közönséget ősztől a Centrál Színház. Október 6-án Pokornia Lia improvizációs one-woman-showja nyitja az 2017/2018-as évadot, majd Puskás Tamás rendezésében jön a Hajmeresztő című krimi-komédia Simon Kornéllal a főszerepben…

Először a gyáralapító önéletrajzi írásának részletei elevenednek meg, majd a harmadik generáció vezetőinek és a gyár munkásainak vallomásain keresztül beleláthatunk a gyár felszámolásának tragédiájába. A műhelyt ugyanis, amely a Szent István Bazilika, a pécsi székesegyház és a szegedi dóm orgonáját is alkotta, 1949-ben államosították, vezetőit koholt vádak alapján elítélték, ifj. Angster Józsefet a szegedi Csillagbörtönbe küldték. Ezután katonai szekrényeket, hokedliket, úttörőfurulyákat, kutyaólat, de még koporsót is gyártottak a nagy múltú üzemben.

Angster Regenerációk, Kép: Adrián Zoltán
Angster Regenerációk, Kép: Adrián Zoltán

Bérczi Zsófia 20 éves korában dokumentumfilmet kezdett forgatni nagyapjáról, ami végül színdarabbá alakult.
A filmhez készült rövid videóinterjúk közül néhány az előadásban is látható. Angster Józsefet Grégory Chevalier, az ifjú Angster Józsefet Kalmár Ákos alakítja. A rendező: Bérczi Zsófia, ifj. Angster József unokája.

Az Élőképről
Az Élőkép Színház 2003-ban jött létre azzal a céllal, hogy vizuális és interdiszciplináris színházi előadásokat, akciókat és élő kiállításokat valósítson meg. Az Élőkép Színház alapítója és vezetője Bérczi Zsófia, vizuális kommunikáció tervező. Az Élőkép előadásaiban meghatározó a formailag és tartalmilag újszerű látásmód kifejeződése, a képzelet feltárása, átélhetősége, illetve ennek átadása, amely során kép, képzet és képzelet szerves egységet alkot előadóművészettel és installációval. „Kevés művészformáció akad, amelynek neve és vállalt útja tökéletesen, mondhatni teoretikusan is összesimul, az Élőkép Társulat ilyen; elnevezése szakmai találat, a színpadi és nem színpadi műfajok felől közelítve egyaránt.” (Péter Márta) „Ami az ÉLŐKÉP munkáiban állandónak tűnik, az a szokatlanul koncepciózus, erős, érzéki, eleven látványvilág – mely nem csupán gyönyörködteti, hanem egyenesen berántja a nézőket.” (Tóth Ágnes Veronika)

 

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!