>
Facebook hozzászólás

INGATLANPIAC

Szökőár a Balatonon

Egyes tóparti településeken már meghaladta az 500 ezer forintot a használt lakások négyzetméterára, a 400 ezer forint környéke pedig már átlagosnak tekinthető a Balatonnál. A Velencei-tónál sem különb a helyzet, egy év alatt mintegy 20 százalékkal nőttek az árak.

Balatonfüred, Blaha Lujza utca, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

A balatoni települések közül kiemelkedik Balatonfüred, ahol a használt ingatlanok mellett az új lakás piaca is pörög. A régi építésű otthonok, nyaralók négyzetméterára 20 százalékot nőtt egy év leforgása alatt, így már 511 ezer forintos átlagról beszélhetünk, új építés esetén pedig ennél is magasabb összeggel érdemes kalkulálni, a közvetlen vízparti projekteknél már egymillió forint feletti négyzetméterárakkal találkozhatunk. A legnagyobb áremelkedés Fonyódon és Keszthelyen volt, mindkét településen több mint 50 százalékkal drágultak az ingatlanok. Előbbi településen 350, utóbbi esetében 317 ezer forintos átlagot mért a Duna House az elmúlt egy év adatai alapján. Balatonfüreden az átlagos eladási ár 41,5 millió forint, míg a többi településen 20-25 millió forint között mozog ez az érték.

Velencei-tó, Kép: wikimedia
Velencei-tó, Kép: wikimedia

A Velencei-tó környékén is hasonló árakra lehet számítani, a legdrágább településnek Gárdony bizonyult az elmúlt 12 hónap átlaga alapján köszönhetően a sok új építésű projektnek is. Kicsit kedvezőbb áron 300-400 ezer forint között négyzetméteráron vásárolhatunk lakást vagy házat Velencén és Kápolnásnyéken. A kisebb tavunk melletti ingatlanok átlagos eladási ára 22 millió forint, ami azt mutatja, hogy inkább a kisebb méretű ingatlanok keresettek a településeken.

− A Balatonon egyes vízparti fejlesztésekhez már belvárosi árakon juthattunk csak hozzá. A Velencei-tó környéke pedig a pihenni vágyók mellett a fővárosba ingázóknak is alternatívát nyújt, így ott is keresettek mind a használt, mind az új építésű ingatlanok – mondta el Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Debrecen elesett…

Debrecen naplementében, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Kezdődik az új tanév, ám sok egyetemista még mindig nem talált megfelelő albérletet. Aki inkább a saját ingatlan vásárlásán gondolkozik, eltérő árakat találhat. A Duna House utolsó negyedéves tranzakciós adatainak elemzéséből kiderül, hogy az egy-másfél szobás garzonok a fővárosban 20-25 millió forint között érhetőek el, ám vidéken jóval kedvezőbbek a feltételek. A nagyobb egyetemi városokban ugyanekkora lakásokat már 12-15 millióért is vásárolhatunk.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 163

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!