Facebook hozzászólás

MENNYIT ÉRNEK A SOROZATOK LAKÁSAI?

Szomszédok barátok közt, és a többiek – éjjel-nappal

Kultikus magyar sorozatok, amelyek ingatlanjaiban családok életét követhettük végig a régmúlttól napjainkig. A lakótelepi élet mindennapjai, a külvárosi társasház családi hangulata, a budai elit villái és a belvárosi fiatalok albérlete. Vajon mit tudhatunk ezekről, mennyit érhetnek mostanában? A Duna House ingatlankörképe a magyar sorozatok lakásait járta körbe.

Szomszédok

Az egyik leghíresebb magyar televíziósorozat, amelynek minden epizódjában csütörtök van, vagyis a Szomszédok legtöbb jelenetét a ma újra virágzó gazdagréti lakótelepen forgatták. A telep a késő Kádár-korszak egyik nagy presztízsberuházásaként épült a ’80-as években. A sorozat 1987 és 1999 között volt műsoron a Magyar Televízióban, nyitóepizódjait hatmillióan nézték. A Szomszédok legendás helyszíneinek a sorozatban a Lantos utca 8. szám ad otthont, ám ne lepődjön meg senki azon, ha ilyen utcanévvel csak Budapest XVII. kerületében találkozik. A Vágási-Mágenheim-Takács családok otthona a sorozatban említett 10 emeletes házzal ellentétben egy 7 emeletes panel, a Csíki-hegyek utca 1. szám alatt. A teleregény indulásakor a Magyar Televízió összesen 4 millió Forintot költött a négy darab, első emeleti, lakótelepi lakásra, amelyekben a három család lakott, a negyedikben pedig a Gábor-Juli stúdió díszletét építették be.

Szomszédok, Kép: agyasztaltv.blog.hu
Szomszédok, Kép: agyasztaltv.blog.hu

Napjainkban a lakásokban civilek élnek, 2012-ben Taki bácsi és Lenke néni háromszobás, 74 nm-es ingatlanát 16,5 millió Forintért árulta akkori tulajdonosa. A felmérések alapján ugyanez a lakás sokkal többet ér, ma valószínűleg 40 millió forintnál is drágábban cserélhetne tulajdonost.

Barátok közt

Az 1998 óta futó szappanopera, a Barátok közt tette országszerte ismertté a XIX. kerületi  Wekerletelepet. A sorozat híres lakóháza, a Mátyás király téren, vagyis a valóságban a Kós Károly tér 4. szám alatt található. Az épületet Schoditsch Lajos és Éberling Béla tervei alapján építették, jellegzetes, dupla oszlopsoros lodzsával és íves nyílászárókkal. A telep tervezésekor a 19. század második felében Angliából induló kertvárosi mozgalom nyújtott inspirációt, a cél az volt, hogy a vidéki embereket ne kényszerítsék zsúfolt bérházakba, helyette népi szecessziós és neogótikus, egyemeletes és földszintes, 2, 6, 8, 12 lakásos házak várták a lakókat. A különböző helyről érkező munkások,tisztviselők hamar igazi közösséggé kovácsolódtak, akárcsak a sorozatban, és kialakult a napjainkban is jellemző wekerlei lokálpatriotizmus.

Barátok közt, Kép: szeretlekmagyarorszag.hu
Barátok közt, Kép: szeretlekmagyarorszag.hu

Az, aki szívesen tartózkodik a zsúfolt és zajos belvárostól, kedveli a platánfákkal szegélyezett körutakat és az összetartó közösséget, ideális választás a hangulatos Wekerletelep, ahol ma 600 ezer Ft-os négyzetméteráron találhatnak ingatlant az érdeklődők.

Aranyélet

Az ingatlanárak folyamatos emelkedésével egyre többen célozzák meg a budapesti kerületek helyett a fővárosi agglomerációt. Bár az árak már a külterületeken is jóval magasabbak, mint a korábbi években, mégis sokan inkább a napi ingázást választják, a megfizethető, magasabb minőség és tágasabb alapterület, esetleg némi zöld érdekében.

Aranyélet, Kép: agyasztaltv.blog.hu
Aranyélet, Kép: agyasztaltv.blog.hu

A könnyű élet (Helppo elämä) című finn sorozat 2015 őszén az HBO-n bemutatott, nagy sikerű, magyar gyártású remake-je, az Aranyélet szereplőinek filmbéli otthona azt gondolnánk, hogy Budapesten, valamelyik luxusvillák övezte hegyen található, ám az ingatlan, amelyben az otthoni jeleneteket forgatták, valójában Dunakeszin található. Az igazi aranyéletet garantáló luxusház 2018-ban került az ingatlanpiacra, a szerencsés vásárlónak egy több mint 500 négyzetméteres, 2007-ben épült, prémium minőségű, dunai panorámás családi ház üthette a markát, amelynek négyzetméteréért ma akár 1,2 millió Ft-ot is elkérhetnek.

Éjjel-nappal Budapest, Kép: www.origo.hu
Éjjel-nappal Budapest, Kép: www.origo.hu

Éjjel-Nappal Budapest

Az ingatlanárak növekedésével együtt hosszú évek óta az egekbe szökő albérletáraktól hangos a sajtó. Éppen ezért sok fiatal felnőtt kényszerül vagy barátokkal, vagy ismerősökkel, akár idegenekkel is egy otthonba költözni. A 2013 februárjától az RTL Klubon futó televíziós műsor, az Éjjel-Nappal Budapest sztárjai is hasonló cipőben járnak, közösen élnek egy Margit körúti, nagyjából 250 négyzetméteres, két lakásból összenyitott ingatlanban. Bár történeteiket nézve sok esetben inkább elrettentő ez a fajta életforma, mintsem, hogy meghozná a társbérlethez az ember kedvét. Persze a sorozatnak nagy valószínűséggel nem is ez a célja, és ha nem szeretnénk százezreket fizetni egy garzon bérléséért, társulni kell. Szobát az említett budai környéken 80 ezer Ft-ért lehet bérelni, azonban, aki ragaszkodik a privátszférához, annak minimum 120 ezer Ft-ot kell fizetnie egy közeli garzonért.

Eladó a Dunakanyar, de kinek?

Dunakanyar, Kép: wikipedia
Dunakanyar, Kép: wikipedia

Mintha kimaradtak volna az utóbbi évek nagy ingatlanpiaci szárnyalásából a Dunakanyar települései. Szentendrétől északra, Visegrád irányában, a 11-es út mentén kis túlzással minden ház eladó – még sincs nagy mozgás. Pedig akad rejtett kincs is!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

HÍREK

1 / 1 158

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!