Facebook hozzászólás
854

Talpunk alatt fütyül a szél?

Egyre fontosabb, hogy takarékoskodjunk az energiaköltségekkel. Már az rengeteget segít, ha épületünket szakszerűen szigeteljük. A falakról, a homlokzatról, a tetőről már sokat írtunk, de mi a helyzet a talpunk alatt? Rengeteget megtakaríthatunk, ha a garázst vagy pincét megfelelően előkészítettük a télre. 

Családi ház garázzsal, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Az alápincézett vagy garázzsal rendelkező épületek esetén – legyen az lakás, családi ház, irodaépület vagy bevásárlóközpont – az alsó helyiség általában nem, vagy csak kissé fűtött. Az energiatakarékosság, és a fűtési költségek faragása mellett a földszinti helyiségek komfortos, kellemes légkörének megteremtése érdekében is fontos, hogy a garázs- vagy pincefödémeket megfelelően szigeteljék. Ennek köszönhetően a fűtetlen alsó helyiségekből nem árad fel a hideg, a födém feletti térből pedig elenyésző hő szökik el.

Garázsfödém leszigetelve, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Az anyag kiválasztásakor érdemes figyelembe venni az anyag hőszigetelő tulajdonságain kívül egyéb műszaki és esztétikai paramétereket is. A temperált terek szigetelésénél például fontos tényező a levegő páratartalmának ingadozása, ezért meg kell győződni arról, hogy a kiválasztott szigetelőanyag páraáteresztő képessége megfelelő legyen. Egy garázs vagy parkoló esetében például az alkalmazott anyag hangszigetelő, -elnyelő képessége is fontos, mivel így az adott tér zajszintje is csökken, például nem szűrődik ki az érkező vagy induló járművek zaja.

Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor zárt terű, lefelé hűlő födémek hőszigetelésére kiválóan alkalmas anyag a kőzetgyapot lemezek lehetnek. Ezek méret és alaktartó tulajdonságuknak köszönhetően nem zsugorodnak, nemcsak jól hangszigetelnek, hanem hangelnyelő képességük is kiemelkedő, teljes keresztmetszetükben víztaszítóak, miközben páraáteresztő képességük gyakorlatilag a levegőével megegyező.

Híres hőszigetelési hibák
Charles herceg, aki arról nevezetes, hogy az építészettől a környezetvédelmen keresztül a mezőgazdaságig sokféle területen szeret véleményt nyilvánítani, pár éve – a természetesség jegyében – azzal állt elő, hogy igen örvendetes lenne hulladékgyapjúval megoldani az angol házak hőszigetelését.

Végezetül a tűzvédelmi előírásokat és követelményeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, főleg abban az esetben, ha a szigetelt födém alatti tér egyben egy épület esetleges menekülési útvonala is. Alapesetben is igen fontos, hogy a födémszigetelés tűzálló legyen. Az erre a célra legmegfelelőbb kőzetgyapot lemez nem éghető, hő hátasára nem képződik füst, égés közben nem csepeg és képes a tűz terjedését megakadályozni.

További fontos és praktikus szempont, hogy a speciális üvegfátyollal kasírozott kőzetgyapot lemezeknél a már említett előnyös műszaki, tűzvédelmi tulajdonságaik mellett az üvegfátyol borítás gátolja az esetleges kiporzást, a beépítést követően is látható lemezek esztétikus látványt nyújtanak, illetve a felerősítés után (az üvegfátyollal ellátott felület) közvetlenül festhetőek egy vagy több rétegben.

Energiatakarékosság hőszigeteléssel
Az Európában elfogyasztott energia mennyiségének több mint 40 százalékát használják fel a házak, amelyek legnagyobb energiaigénye a fűtésből és a hűtésből származik. Ezért az épületek azok, amelyek a legnagyobb energiatakarékossági lehetőséget is magukban rejtik: korszerűbb és szakszerűbb épületszerkezet segítségével az épület energiafelhasználása akár 70 százalékkal is csökkenthető.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!