Facebook hozzászólás
1 494

Tanulj meg fiacskám komédiázni!

Mérnökből lett kora legismertebb kuplészerzője. Több mint ezer slágert írt. Ő Zerkovitz Béla, aki ma 70 éve ment el az égi Orfeumba. Mindenki szerette, kedves, egyszerű ember volt, és az előadók a lábai előtt hevertek, hogy eléneklehessék dalait.     

Zerkovitz Béla barátai közé nemcsak magyar, hanem híres külföldi emberek is tartoztak, mint Grock vagy Josephine Baker. Zenei teljesítményét elismerte szinte az egész világ, Giacomo Puccinivel például sokszor nyaralt együtt.

Zerkovitz Béla, Kép: wikimedia
Zerkovitz Béla, Kép: wikimedia

A dalait a magyar kor legnagyobb alakjai is énekelték: Bilicsi Tivadar, Ajtay Andor, Petress Zsuzsa, Udvardy Tibor, Kishegyi Árpád, Zentay Anna, Rátonyi Róbert vagy Vámosi János.

Búcsúzóul, halála előtt még egy dallal megörvendeztette az utókort, mely a „Lehoznám néked a csillagot is az égről” című dala volt.(Forrás: wikipedia)

Ez pedig az a dal, amit valószínűleg majdnem mindenki ismer. Részlet a „Tanulj meg fiacskám komédiázni!”-ból:

Tanulj meg fiacskám komédiázni!
Tanulj meg kacagni, sírni, ha kell!
Tanulj a rosszhoz is jó képet vágni!
Magaddal törődj csak, más senkivel!
Ne higgy a barátnak, hű szeretőnek!
Ne higgy az eskünek! Ne higgy soha!
Tanulj meg fiacskám komédiázni,
Mert minden, minden csak komédia!

 

Szédületes öreglány ünnepel
160 éve mutatták be Jacqes Offenbach Orfeusz az alvilágban című operettjét, melynek leghíresebb dallama a második felbonásban látható és hallható kánkán. Ezzel a párizsi éjszakai élet legismertebb, legerotikusabb tánca hivatalosan is elfoglalta a neki járó trónt. A rfancia főváros ünnepelt, a kánkán pedig elindult világhódító útjára!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!