Facebook hozzászólás

SZAVAZÁS: 2020

Tatár, kecske vagy rezgő – mondd, te mit választanál?

Ismét három gyönyörű fa közül választhatunk. Az azevfaja.hu oldalon mindenki szavazhat a lelkének-kedvének legjobban tetszőre. Az Országos Erdészeti Egyesület célja, hogy jobban megismerjük őshonos fáinkat, kincseinket. Tavaly például a sajmeggy volt a nyertes.

Németországból ered a mozgalom, ott 1989 óta választanak „Év Fáját”. 1996-ban ennek nyomán indult a magyar program az Országos Erdészeti Egyesület irányításával. 2013 óta már on-line adhatjuk le a voksunkat. Íme, a három jelölt:

Tatár juhar

Tatár juhar, Kép: wikimedia
Tatár juhar, Kép: wikimedia

Tán már épp vele érkeztünk a Kárpát-medencébe, de ma már csak inkább az Alföldön ismert. A szakemberek szerint gazdasági értéke szinte nincs, de ökológiai szerepe jelentős.

Kecske fűz

Kecskefűz, Kép: pxhere
Kecske fűz, Kép: pxhere

Legtöbben a húsvéti barkát tisztelhetik benne. Évszázadokon át csak gyomfának tekintették, sok helyen ma is irtják, ezért húsvét előtt “vadásznak rá” a virágosok, na és a templomdíszítők. Az azevfaja.hu oldal szerkesztői azt írták róla: egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él.

Rezgő nyár

Rezgő nyár, Kép: pixabay
Rezgő nyár, Kép: pixabay

Gyakran ültetik lepusztult talajok újraerdősülésében, bár sok helyen meg irtják. A szakemberek elegáns megjelenésével egyenesen erdeink dísze.

A voksokat 2019. november 22-éig várják az azevfaja.hu oldalon!

Versenyt úszik a csuka, a süllő és a német bucó

Német bucó, Zingel streber, Kép: Sallai Zoltán
Kép: Sallai Zoltán

Elrajtolt a szavazás a 2020-as év haláról! A Magyar Haltani Társaság most is három őshonos fajt állított jelöltként, melyek közül kettő fogható, egy védett. Lássuk, melyik uszonyos lesz a beúszó?

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

Receptek

HÍREK

1 / 1 159

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!