Facebook hozzászólás
235

Tausz Gábor operatőr 60 ezer dolláros nagydíjas!

Tausz Gábor, a jövő nagy operatőr tehetsége nyerte a napokban a IX. Aranyszem Operatőr Fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját. A díjat 2005-ben Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr és  Romwalter Béla Richy fővilágosító alapították, akik azóta is szívügyüknek tekintik, hogy minden lehetőséget megadjanak a fiatal magyar operatőrök pályakezdéséhez. Ezzel párhuzamosan sikeresen lezajlott – s több mint 400 érdeklődőt vonzott  – Koltai Lajos és Baranyai László operatőr mesterkurzusa, ahol a fiatalok meglepetés-vendégként Törőcsik Marival is találkozhattak.

A IX. Aranyszem Operatőr Fesztivál díjátadó ünnepségét 2012. november 16–án tartották a Műjégpálya dísztermében. Az idei Diákfilm kategória nagydíját Tausz Gábor nyerte, aki immár másodszor lett a díj boldog tulajdonosa. Tausz Gábor a saját maga által rendezett Egyenes Labirintus című film operatőri munkájáért részesült a neves szakmai elismerésben. A Panavision által felajánlott 60 ezer dolláros kameracsomagot Romwalter Judit, a Sparks kamera és lámpakölcsönző cég ügyvezető igazgatója, a Panavision magyarországi képviselője adta át.

A IX. Aranyszem Fesztivál idei főtámogatója: A Magyar Nemzeti Filmalap, a díjátadó ünnepséget a Sparks Film Kft., a Scwindl kft, a Vision Team L.O.Kft., a Filmlabor, a Mafilm valamint a Digitális Révai kiadó támogatták.

A fesztivállal párhuzamosan sikeresen lezajlott – s több mint 400 érdeklődőt vonzott  – a HSC Stábiskola szervezésében Koltai Lajos és Baranyai László operatőr mesterkurzusa. Az első napon az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében a fiatal résztvevők meglepetés-vendégként Törőcsik Marival is találkozhattak. Másnap, november 16-án délelőtt műtermi munka folyt, ahol is Koltai Lajos egy folyosói jelenetben mutatta be, hogy férfi és nő viszonyát hogyan fejezhetik ki szavak nélkül a megvílágítások és beállítások. Este a Vajdahunyad vára szolgált forgatási helyszínül. A két világhírű operatőr az éjszakai forgatás rejtelmeibe vezette be a résztvevőket: egy zseblámpás alak sejtelmes mozgását filmezték, amint kinyitja a vár kapuját s elindul a lépcsőn. A mesterkurzus zárónapján a diákok a Filmlaborba látogattak, ahol többek között a fényelés használatával ismerkedtek.

A legtöbb résztvevő hálával és elismeréssel nyilatkozott a mesterkurzusról. Kettejük FB-üzenete  hűen tükrözi a háromnapos esemény hatását. „Köszönjük ezt a fergeteges 3 napot minden szervezőnek és oktatónak, akik közreműködtek benne, hogy mindezt átélhessük! Értéket teremtettek ebben a komolytalannak és kilátástalannak tűnő világban… csak tudást és tapasztalatot átadva tudjuk tovább vinni a Filmes Mesterek Kódexet bizva abban, hogy irhatunk bele mi is pár sort…”, illetve „Ahogy sokan mások, én is köszönettel tartozom. Kivételes emberektől tanulhattunk nem csak a szakmájukról, hanem arról is, hogy milyen fontos, hogy ki áll a gép mögött. Köszönöm, hogy részese lehettem mindennek!”

Az Aranyszem Operatőr Fesztivál 2012 díjazottai:
Diákfilm kategória
: operatőr:Tausz Gábor – Egyenes Labirintus ( rendező:Tausz Gábor)
Zenés klip kategória:operatőr :Polgár Csaba – Down – Fehér Balázs( rendező:Győry Balázs)
Image Film kategória:operatőr:Mohi Sándor HSC– A Rózsa üzenete ( rendező: Mohi Sándor HSC)
Dokumentumfilm: operatőr:Kiss Rudolf Péter –Két világ közt (rendező: Nagy Viktor Oszkár)
Kisjátékfilm: Pohárnok Gergely HSC-  Legenda (rendező:Szirmai Márton)
Televíziós sorozatok kategória: B. Marton Frigyes HSC – Szájhősök 1.rész ( rendező:Kapitány Iván HSC) Győri Márk – Átok filmsorozat – Az éjszaka (rendező: Mátyássy Áron), és Babos Tamás HSC – Hacktion (rendező:Fonyó Gergely)
Természetfilm kategória: Tóth Zsolt Marcell – A láthatatlan madárfotós 1-3 sorozat (rendező:Molnár Attila Dávid)                                                            Játékfilm kategória:Máthé Tibor HSC – Aglaja ( rendező:Deák Krisztina)
az Év Operatőre, az Illés György díjat Ragályi Elemér HSC kapta, az Ajtó c. filmért. Rendező:Szabó István és a Gattyán György producer által alapított külön díjat.

Zákonyi S. Tamás a Mafilm Nonprofit Zrt. elnök-vezérigazgatója, átadott a XX. század filmes eszközei közül néhány fénymérőt régi tulajdonosainak,  Andor Tamásnak , Koltai Lajosnak,Szabó Gábornak,Zsombolyai Jánosnak, Langmár Bélának és akik nincsenek köztünk Illés György és Jankura Péter hozzátartozóinak.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!