Facebook hozzászólás
385

VAJON VOLT ÉRTELME?

Tavaly rekordszámú áldozata volt a környezetért vívott küzdelemnek

Világszerte több száz aktivistát öltek meg, olyanokat, akik megpróbálkoztak a „lehetetlennel”, saját és tágabb környezetük védelmével.

A Global Witness jelentése szerint a 2019-es évben hetente négyen haltak meg ilyen okok miatt. Kolumbiában és a Fülöp-szigeteken tavaly az összes gyilkosság felét környezetvédő aktivisták ellen követték el, a növekedést jól mutatja, hogy egy évvel előtte, 2017-ben még csak minden harmadik gyilkosság történt ugyanilyen okok miatt.

A nemzetközi jogvédő szervezet jelentése szerint a legtöbb gyilkosság – feltételezhetően – bányászati társaságok, fakitermelő üzemek számlájára írható, az áldozatok között pedig a bennszülött közösségek tagjai messze felülreprezentáltak, a tavaly meggyilkolt környezetvédők 40 százalékát ők tették ki.

Pusztul, mert pusztítják. Fotó: pixabay.com
Pusztul, mert pusztítják. Fotó: pixabay.com

 

Global Witness ugyanakkor jelentésében arra is felhívja a figyelmet, hogy a koronavírus járvánnyal szemben a bennszülött közösségek az átlagnál sokkal védtelenebbek, amit a nagy iparvállalatok és alapanyag kitermelő cégek – közvetett módon – ki is használnak ellenük.

Márciusban például két bennszülött környezetvédelmi aktivistát gyilkoltak meg kolumbiai otthonukban, miután a pozitív teszteredményük miatt házi karanténba kényszerültek. Kolumbiában a halálesetek száma az elmúlt évben egyébként is több mint a kétszeresére, 64-re nőtt a megelőző évhez képest – áll a jelentésben.

A kolumbiai kormány és a Farc (egy szélsőbaloldali gerillacsoport) között 2016-ban megkötött békemegállapodás után úgy tűnik, és a jogvédő csoport mostani jelentése is azt valószínűsíti, hogy a fegyveres bandák új megbízók után néznek majd, hogy ne maradjanak munka nélkül; ezek lehetnek olyan bányászattal, vagy fakitermeléssel foglalkozó nagyvállalatok, illetve a kakaó, vagy kávéültetvények tulajdonosai, akiknek útjukban állnak a környezetvédelmi aktivisták.

„Az agráripari ágazat, valamint az olaj és gázipari lobbi képviselői állhatnak a környezetvédők elleni támadások hátterében, és ezek egyben azok az iparágak is, amelyek az erdőirtás és a szén-dioxid-kibocsátás növelésével tovább lökik a Földet a rohamos éghajlatváltozás irányába.” – mondta Rachel Cox, a Global Witness képviselője.

Szerinte a problémát rendszer szinten érdemes nézni: azaz a világméretű korrupció áll a környezetpusztítás, és így a környezetvédők elleni támadás hátterében. Márpedig az okok megszüntetése az elsődleges, ha azokat felszámoljuk, akkor lehet egyáltalán reményünk egy élhetőbb és biztonságosabb környezetre – mondja.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!