Facebook hozzászólás
323

Tavaszi zsongás Alsó-Ausztriában

Hamarosan beköszönt a tavasz, a napsütéstől feléled a természet, egyre több időt tölthetünk a szabadban, a madarak vidám csicsergése mellett. Alsó-Ausztriában a tavasz a megújulás évszaka – gyalogos és biciklitúrák, izgalmas kulináris kalandok várják a turistákat. Az utolsó síelési napokat is érdemes kihasználni – bármilyen kikapcsolódási lehetőséget is választunk, a tartományban felejthetetlen élményben lesz részünk. Ízelítőnek összegyűjtöttünk néhány kihagyhatatlan tippet, javaslatot, amit már most érdemes feljegyezni a naptárakba. Hagyjuk magunk mögött a telet, fedezzük fel együtt a tavaszt!

Bortavasz

Vajon milyen lett az új évjárat? Hamarosan kiderül, nyitnak ugyanis a 800 km hosszú borúton a pincék, a bortrezorok – számtalan kóstolón lehet megízlelni a hordókban eddig pihent nedűt.

Borozgatás a gazdával, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A Bécsi Erdő termálfürdőinek vidékén három hónapig 60 pincészet 360 borát kínálja, a Duna mentén és Weinviertelben (április 7. és 8.) a helyi szokások szerint a gazdák társaságában lehet kóstolni, jókat beszélgetni. Kremstal, Kamptal és Traisental borászai április 28. és 29-én egy hatalmas, közös kóstolóra várják az ínyenceket.

Cseresznyevirágzás, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Ha április, akkor Wachau és sárgabarack virágzás, majd a Mostviertelben a körtevirágzás. A két virágzás között pedig sokféle gasztronómiai rendezvény várja az ínyencségek kedvelőit. Az egyik legszínvonalasabb a Wachau Gourmet, amit idén április 5-19 között rendeznek meg. Ott a Wachauban május 5. és 6-án lesz a Bortavasz rendezvény.

Ifjú hölgy a pincében, Kép: sajtóanyag
Ifjú hölgy a pincében, Kép: sajtóanyag

Kicsit később ugyan, de ellenállhatatlan program júniusban a Weinviertler Tafeln, azaz a Weinvierteli Lakomák, amikor a természetben, a virágzó fák és szőlők árnyékában hófehér abrosszal terített asztalok a helyi alapanyagok felhasználásával készült gasztronómiai finomságoktól roskadoznak. Ötfogásos menüvel ismerkedhetünk a specialitásokkal. Évről-évre nagyobb az érdeklődés az esemény iránt, az egyedi hangulatot ez a kisfilm mutatja be.

Kerékpártúra Alsó-Ausztriában, Kép: sajtóanyag
Kerékpártúra Alsó-Ausztriában, Kép: sajtóanyag

Bringával a természetben

A bortermelő vidékeket bringával is érdemes felfedezni. Mindegy, hogy pl. a Kamp-Thaya-March, vagy a Bécsi Erdő termálrégió kerékpárútját választjuk-e, hiszen mindkettő esetében lenyűgöző a panoráma. Az EuroVelo 9 a Balti-tengert köti össze az Adriával, átszeli egész Alsó-Ausztriát. Érinti a Weinviertelt is, ahol a csalogató pincék lépten-nyomon megállásra késztetnek. Aki napközben túl sokat kóstol, az kényelmesen átválthat vonatra, vagy megszállhat egy helyi heurigerben, hogy másnap kipihenten folytassa útját.

Két borospohár Alsó-Ausztriában, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Síelés tavasszal

Alsó-Ausztria síterepei még hetekig nyitva állnak, így a léceket még nem kell eltenni, a márciusi napsütésben akár pólóban is lehet siklani. Göstling-Hochkar, Lackenhof-Ötscher lankái még várják a téli sportok szerelmeseit. Aki családos programot szeretne, az Annaberg, St. Corona am Wechsel, Puchberg am Schneeberg, és a Mönichkirchen-Mariensee jobbnál-jobb ajánlatai közül választhat. A profik is hódolhatnak szenvedélyüknek: a Hochkaron, Gemeindealpen és Schneebergen freeride-pályák, az Ötscheren vagy Mönichkirchen-Marienseen funparkok és Semmeringen igazi világkupa-pálya várja őket, hogy még egy igazi adrenalinnal telített lesiklással búcsúztassák a telet.

Minden palack egy igazi mese, egy valódi történet…
Mennyi napfény, mennyi eső van benne, mennyi munkát jelentett a szőlészetben, mennyit a pincében! Erre kell gondolnunk, amikor leemelünk egy palack bort a polcról – mondta az ifjú, de annál kiválóbb móri borász Csetvei Kriszti, aki a másik fiatal móri szakemberrel, Miklós Csabival mutatta meg az egyik legkisebb, de annál figyelemre méltóbb magyar borvidéket. Így derült ki, tényleg minden palack egy mese…


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!