Facebook hozzászólás
330

Teleki Sámuel nyomában a családdal

Kelet-Afrika színes világát, valamint Teleki Sámuel felfedező életútját ismerhetik meg az érdeklődők 2015. november 7-én a Teleki Sámuel nyomában – Kelet-Afrika felfedezése című egész napos családi fesztiválon az Öntödei Múzeumban az Ebony Afrikai Egyesület szervezésében.

 

Változatos programokkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Gyermekeid a Teleki Sámuel játszóházban ismerhetik meg a nagy utazó életét, Kelet-Afrikát, valamint kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Lesz hangszerbemutató, ahol a vállalkozó kedvűek maguk is kipróbálhatják a dobokat, djembe-ket; és lesz afrikai táncház is, ahol a gyerekek afrikai állatokat utánoznak, és elsajátíthatják a kelet-afrikai táncok alaplépéseit.

Afrikai batik, nők és férfiak viszik termésüket a fejükön, Kép: pinterest.com
Kép: pinterest.com

A fesztiválon bemutatkozik az Ebony Afrikai Egyesület Fair Trade – Afrikai Művészet programja is, amelynek keretében az Ebony gondozásában lévő DLHAMBO – Mozambiki Batikművészeti Egyesület kiállítását láthatják az érdeklődők.

A felnőttek Borsos Balázs kutatóval beszélgethetnek Teleki Sámuel jelentőségéről, illetve Gasztronómia kalandozás Kelet-Afrikában címmel gasztronómiai előadást hallhatnak az érdeklődők a kelet-afrikai konyha jellegzetes alapanyagiról, ételeiről.

Afrikai viselet bemutatót is láthatnak a résztvevők, ahol afrikai modellek mutatják be a legszebb népviseleteket és modern afrikai ruhákat.

A fesztivált a Serengeti Troupe magával ragadó kelet-afrikai zenei koncertje zárja.

A rendezvényen megtalálhatóak lesznek az Afrikával foglalkozó civil szervezetek standjai is, ahol az érdeklődök megismerhetik a kiállítók munkáját, az afrikai-magyar kapcsolatokat és a sokszínű afrikai kultúrát. A programot tovább színesíti az autentikus, elsősorban kelet-afrikai tárgyak vására.

170 éve született
Teleki Sámuel nyomában – Kelet-Afrika Felfedezése című családi fesztivállal szeretne tisztelegni az Ebony Afrikai Egyesület a nagy Afrika-utazó, gróf Teleki Sámuel előtt, aki 170 éve, 1845. november 1-én született Sáromberkén.

Teleki Sámuel 1886. és 1888. között több mint 3000 km-es utat tett meg Kelet-Afrikában, ő fedezte fel és nevezte el Rudolf trónörökösről a Rudolf-tavat, Rudolf feleségéről, Stefánia belga hercegnőről pedig a Stefánia-tavat. Elsőként jutott fel a Kilimandzsárón az 5310 méteres magasságig, majd később a Kenya-hegy megmászásakor elsőként érte el a hóhatárt, a 4680 méteres magasságot.

Teleki Sámuel Afrikában sátra előtt ül, kezében puska, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Az expedíció érdeme, hogy ismeretlen vagy alig ismert törzsekről, népcsoportokról közölt máig forrásértékű, hiteles híradásokat. Teleki az úton egyedülálló fotódokumentációt készített, valamint majd 400 db-ból álló tárgyi etnográfiai anyagot gyűjtött, mely a Magyar Néprajzi Múzeum afrikai gyűjteményének alapjává vált.

Ha további programokat keresel, keresd fel a botanikus kerteket! Ilyen szép ősszel páratlan látványt nyújtanak! Vidd a családot is!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!