Facebook hozzászólás
710

MESE A GASZTROPIKNIKRŐL

Tiszta krimi: egy 24 fejű sárkánynak köszönhetjük a Balatont!

Tudtad, hogy valaha egy 24 fejű sárkány élt a Bakonyban, aki igen jó ízlésű, ám nagyon falánk volt? Nos, erre is fény derül február utolsó napján Balatonfüreden, a Kisfaludy strand parkolójában, ahol 16 híres balatoni étterem séfje süt-főz. A GasztroPiknik ingyenes borkóstolóján mutatják be a régió új közösségi borát. A gyerekek pedig sárkányeledelt is készíthetnek Füred Kapitány segítségével. Szóval télen is el kell menni a Balatonra!

Azt már régen tudjuk, hogy a főzés remekül segíti a gyerekek tanulási képességeinek fejlesztését – a szövegértéstől a matematikán át a mozgáskoordinációig szinte mindenben, de mi köze ennek a balatoni sárkányhoz?

Tihany, Baltanfüred, Balaton, Kép: pixabay
Tihany, Baltanfüred, Balaton, Kép: pixabay

Egy ősi, majd feledésbe  merült legenda szerint élt a Bakony erdejében egy 24 fejű sárkány. Igencsak falánk volt, naponta 24 lányt falt fel, ha nem kapta meg őket, haragjában hatalmas pusztítást végzett. Amikor a helyi hős ifjúnak, Balatonnak kedvese került volna sorra, a fiú fellázadt. Úgy döntött, hogy nem engedi a sárkányhoz a lányt. A szörny erre irdatlan haragra gerjedt: hatalmas krátert vájt karmaival a földbe, amit egy forrás megtöltött vízzel. A monda szerint így keletkezett a magyar tenger, a Balaton.

Sárkányfej, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Ám ezzel még nincs vége!  A  Balaton nevű szerelmes később megküzdött a sárkánnyal, 23 fejét már levágta, de az utolsóval együtt ő maga is a tóba esett, ott lelte halálát. Amikor a kedves ezt megtudta, ő is a vízbe veszett.

Nem éppen lélekvidító a történet, de annál vidámabb lesz a hangulat a Kisfaludy strand mellett felállított sátorban a felnőtteknek. 16 híres balatoni étterem séfje mutatja be tudományát, először kóstolhatjuk meg a legújabb Balaton Borát, de cukrászok és pálinkafőzők is várják a kóstolókat.

Balaton Bor, Kép: pixabay
Balaton Bor, Kép: pixabay

Aki kíváncsi a Balaton gasztronómiájára, az ott, egy helyen mindent kipróbálhat! A hangulatról kitűnő zenészek gondoskodnak, mások mellett a Mini Dixiland Band, Heincz Gábor Biga, Bluesberry Band és Dj Rob Lucas. A Balaton Kör alapítói azt szeretnék bebizonyítani, hogy minden évszakban érdemes felkeresni a Balatont! Most is! Mi már csomagolunk!

Gucci vagy Prada a Balatonnál?

Amikor Balatonon is lesz Gucci-üzlet Fotó: commons.wikimedia.org
Amikor Balatonon is lesz Gucci-üzlet Fotó: commons.wikimedia.org

A Balaton téli életét szeretné felpezsdíteni a magyar tengernél rendezett Fasion Weekend! Nekünk tetszik!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!