Facebook hozzászólás

Titokban tesztelt a csúcs séf Budapesten

Február végén derül ki, hogyan teljesítettek a budapesti éttermek? A Dining Guide idén már tizenkettedik alkalommal ítéli oda az év legjobb éttermeinek járó elismeréseket, közöttük a legfontosabbat a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat. Idén egyedülálló, új bírálati rendszer szerint készül a rangsor, a végső tízes sorrendet ugyanis egy 2 Michelin-csillagos olasz séf, Nicola Portinari állítja fel. 

Pibncérkézben egy tál, rajta egy nagy puuzle-darab áll, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A többi, Magyarországon fellelhető rangsorhoz és kalauzhoz képest ennek köszönhetően a Dining Guide értékelése a legobjektívebb és legszakmaibb. A gálával egyidőben, február 29-én jelenik meg az a kiadvány is, amely a következő évben hasznos kísérője lesz a kulinária kedvelőinek: ez nem más, mint a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz.

Az Év Étterme díjat 2004-es alapítása, és 2005-ben való első kihirdetése óta komoly érdeklődés kíséri. A Dining Guide, mint Magyarország legrégebbi és legmértékadóbb gasztronómiai platformja, idén úgy döntött, továbbfejleszti meglévő értékelési rendszerét, így az idei évben komoly változásokat vezetett be: mind a pontozási rendszer, mind a tesztelők személye változott.

A korábban megszokott 20-as pontrendszert idén 100 pontosra cserélték, ily módon könnyebben és átláthatóbban tudják besorolni az éttermeket. Az értékelés kifejezetten a magyarországi viszonyokhoz igazodik, nem a 3 Michelin-csillagos éttermek színvonalához hasonlítják a teljesítményeket, hanem a hazai kínálat szereplőihez. A legjobb magyar étterem sem kaphat többet 91-92 pontnál, ezzel serkentve őket a későbbi fejlődésre is.

A Dining Guide szerkesztősége  első körben összeállította a hazai éttermek TOP100-as listáját. Ezeket az éttermeket látogatták meg egy évben többször is. Így szűkült le a lista arra a TOP20 étteremre, melyeket idén először egy nemzetközi szaktekintély, a La Peca étterem 28 éve Michelin-csillagos olasz séfje, Nicola Portinari is letesztelt. A folyamat végén ő határozza meg, melyik a tíz legjobb étterem. Szintén ő ítéli oda a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat is. A híres séf a nemzetközi sztenderdekhez viszonyítva értékeli a legjobb éttermeket, ezzel segíti a magyar gasztronómia nemzetközi élmezőnybe való integrálódását.

– Szerencsére Magyarországon is vannak fiatal séfek, akik már nagyon jó irányban haladnak – mondta Nicola Portinari a tesztek után. – Nálunk Olaszországban ez azért sokkal könnyebb, mert nagyon sokféle alapanyagból lehet válogatni, és régi, szinte antik hagyományokhoz is lehet nyúlni a konyhában is. Magyarországon a séfeknek most újra fel kell fedezniük az alapanyagokat, meg kell érteniük, hogy mi mindent használhatnak. Kevesebb regionális stílusjegy van a magyar konyhában, de a lehetőségek, adottságok azért itt is megvannak. Például fontos, hogy a termelők is ráérezzenek, hogy másra van szükség a mai gasztrokultúrában, és a változások kezdődhetnek akár a földművesek vagy az állattenyésztők körében is! –

Nicola Portinari és Herczeg Zoltán egymást átölelve áll, Kép: Nagy Balázs
Nicola Portinari és Herczeg Zoltán, Kép: Nagy Balázs

Az idei változások lényegét Herczeg Zoltán, a gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője foglalta össze.

– Nincs részrehajlás, nincs érdek, nincs személyes szimpátia, hanem tiszta, reális és legfőképpen használható, fogyasztóbarát értékelés van. Hisszük, hogy a gasztronómia is egy szakma, és nem újságírók és bloggerek kell, hogy eldöntsék, kik a legjobbak. Utóbbi esetben sokszor érzelmi alapon, szubjektív szempontok alapján alakul ki a tesztelő véleménye. Azt szeretnénk, hogy amikor az étterembe járó közönség fellapozza a gála napján megjelenő Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauzt, akkor kiderüljön számára, hol érdemes enni. Ez lesz tehát az első, magyar nyelven is hozzáférhető éttermi kalauz, amely a legmagasabb elvárásokat is kielégíti, utat mutat, tanácsot ad, és olyan helyre irányítja a vendéget, ahol a pénzéért minőséget, megfelelő alapanyagokból készült kreatív ételeket, ápolt környezetet, intelligens, kulturált kiszolgálást kap. Ezzel tehát idén először nemcsak gasztronómiai, hanem valamilyen szinten fogyasztóvédelmi információkkal is szolgálunk. A vendég ideje és pénztárcája egyaránt fontos nekünk, hogy továbbra is elkötelezett híve legyen a magyar éttermek látogatásának! –

Február 29-én a Larus Rendezvényközpontban adják át a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat, és másnaptól már elérhető lesz a különleges gonddal készített, sokak által hatalmas érdeklődésre számot tartó Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz is!

Itt azt is megtudhatod, milyen ételeket szerettek legjobban a magyarok 2015-ben?

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…

Egy cuki zöld sziget a Szigeten

Igazi zöld kempingben foglalhattak szállást környezettudatos szigetesek.A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

HÍREK

1 / 1 140

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!