Facebook hozzászólás
906

TUDOMÁNY

Tízezer vegyülettől a hatékony gyógyszerig – az alapkutatástól a klinikai vizsgálatokig

A gyógyszerjelöltek kiválasztása óriási munka: egy piacra kerülő gyógyszer kifejlesztése körülbelül 10 ezer vegyületből kezdődik, ebből alig néhány száz jut el a laboratóriumi kísérletekig, az állatkísérletekig még kevesebb, és csak szó szerint egy kezünkön megszámolható addig, hogy emberek is kaphassák. A tudomany.hu legújabb cikkében a gyógyszerfejlesztés egymásra épülő fázisait mutatják be szakemberek.

Gyógyszerfejlesztés nem lehetséges alapkutatás nélkül. Egy potenciális gyógyszerhatóanyag, hatásmechanizmus megtalálását, felfedezését felfedező kutatások sora előzi meg. A gyógyszerfejlesztés állomásainak bemutatását öt videó is segíti, amelyekben a gyógyszerkutatásban, a klinikai vizsgálatok engedélyeztetésében, tervezésében és kivitelezésében részt vevő szakemberek világítják meg a gyógyszerkutatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Gyógyszerek könyvön, Kép: pixnio
Kép: pixnio

Hogyan találnak rá a kutatók a megfelelő hatóanyagra?
Milyen szervezetek ellenőrzik a klinikai vizsgálatokat, és milyen szabályokat kell betartani?
Kik végezhetnek klinikai vizsgálatokat?
Bevonhatóak-e gyerekek a klinikai vizsgálatokba?
Ki lehet-e lépni menet közben egy klinikai vizsgálatból?
Minek alapján dönti el egy orvos, hogy elvállalja-e egy klinikai vizsgálat lefolytatását?
Milyen esetekben alkalmaznak placebót egy adott vizsgálatban?

Ezekre és számos más érdekes kérdésre ad választ a tudomany.hu-n megjelent összefoglaló, melyben konkrét példákon keresztül mutatják be szakemberek egy-egy gyógyszervegyület fejlesztésének és forgalomba hozatalának lépéseit. A cikk a tudomany.hu ars poeticájának megfelelően elsősorban újságírók, tanárok és laikus érdeklődők számára készült megbízható ismeretforrásként.

Megjelent a hetedik, és adunk hozzá egy kis játékot!

Szótár, sorozat, Kép: MTA
Szótár, sorozat, Kép: MTA

1771 szócikkben 1753 önálló, illetve 568 alcímszó valamint 35 536 példamondat – idén mutatták be A magyar nyelv nagyszótára sorozat 7. tagját. A magyar nyelvtudomány eddigi legnagyobb szótári vállalkozása 240 év történelmi, társadalmi változásainak nyelvi lenyomatát mutatja be.  A több mint húsz kötetesre tervezett mű elsődleges célja a szavak jelentéstartalmának kibontása, és e jelentések viszonyrendszerének ábrázolása.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!