Facebook hozzászólás

Több bioétel kell az oviban és a suliban

A magyar emberek 62%-a szeretné, hogy az óvodai és iskolai étkeztetésben kötelező legyen a vegyszermentes bioélelmiszerek használata − derült ki a Greenpeace Magyarország reprezentatív közvélemény-kutatásából. A bioalapanyagok arányát a kormány is 30%-ra növelné a közétkeztetésben 2020-ig − ehhez azonban hatékonyabb intézkedésekre van szükség a döntéshozók részéről. A Greenpeace Magyarország ezért petíciót indít, melyben azt kéri: a vegyszermentes bioalapanyagok aránya 2018-ra legalább a 10%-ot érje el az óvodai, iskolai közétkeztetésben. Erre azért is van különösen nagy szükség, mert a növényvédőszer-maradványokra a kisgyermekek a legérzékenyebbek, tudományos vizsgálatok szerint bizonyos rovarölő szerek például mérhető IQ-csökkenést is okozhatnak a fejlődésben lévő szervezetükben.

Az Európai Parlament Kutatószolgálatának jelentése szerint bizonyos növényvédő szerek károsíthatják gyermekeink kognitív képességeinek fejlődését − mint amilyen például a figyelem, a megfigyelőképesség, az érzékelés-észlelés, az emlékezet és a gondolkodás −, ami gyakran mérhető IQ-csökkenésben jelentkezik.

Európai Parlament, Strasbourg, Kép: pixabay
Európai Parlament, Strasbourg, Kép: pixabay

Az egyre gyakrabban diagnosztizált figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) szintén összefüggésbe hozható a növényvédő szerekkel. Ennek az összetett rendellenességnek a pontos oka ismeretlen. Az USA-ban végzett kutatások azonban arról számoltak be, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek a vizeletében magasabb volt a szerves foszforsavészter bomlástermékeinek szintje, nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták ezt a rendellenességet.

Emellett több más betegség kialakulásában is szerepet játszanak az élelmiszereinkben maradványként előforduló növényvédő szerek. Így például sok allergiás megbetegedés, egyes ráktípusok, idegrendszeri károsodások hozhatók összefüggésbe ezekkel a vegyszerekkel.

Gyermekeinket akkor tudhatjuk ebből a szempontból biztonságban, ha ökológiai módszerekkel előállított élelmiszert fogyasztanak. Ez azonban nemcsak egészségügyi szempontból fontos.

Jelenlegi élelmezési rendszerünk felelős a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásainak 50%-áért

Az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek előállítása − a nagyüzemi mezőgazdasággal ellentétben − nem károsítja az egészségünket és a környezetünket sem. A helyben, ökológiai módszerekkel történő termelés kíméli az élővizeket és a talajt, nem okozza állat- és növényfajok kihalását, és nem gyorsítja fel a klímaváltozást a termőtalaj tönkretételével, erdőirtással, hatalmas gépek használatával, műtrágyázással és kontinenseken átívelő szállítással.

Mosolygós kislány eszik, Kép: Greanpeace Magyarország
Kép: Greanpeace Magyarország

A helyi ökogazdálkodásból származó élelmiszerek fogyasztásával ráadásul a helyi kistermelőket és a gazdálkodó közösségeket is segítjük.

A magyar lakosság több mint kétharmada szeretné, ha vegyszermentes élelmiszert használnának a közétkeztetésben

A Greenpeace 2017 októberében végzett közvélemény-kutatása szerint az emberek 62%-a szeretné, hogy az óvodai és iskolai menzákon kötelező legyen a vegyszermentes bioélelmiszerek használata még akkor is, ha emiatt többet kell esetleg érte fizetni.

Ma Magyarországon több mint egymillió gyermek eszik közétkeztetésben, és 80%-uk állami támogatással veheti azt igénybe. Így az, hogy a közétkeztetésben jó minőségű, hazai bioalapanyagokat használjanak, és erre legyen elegendő forrás, elsősorban a kormány felelőssége.

Tömjük vagy éheztessük? Mit tegyünk a finnyás gyerekkel?
Hiába készíted el szépen, terítesz meg hozzá étvágygerjesztően, és tömnéd türelmesen, csak fújja ki az ételt, meg tologatja, húzza a száját, és nem eszik rendesen. Mit tehetünk, ha a gyerek válogat? Hol a határ az ízlés és az egészségre káros egyoldalú táplálkozás között? Segítünk…

– Arra kérjük a döntéshozókat, hogy tegyenek gyakorlati lépéseket a mérhető eredményekért, és már 2018 végére érje el a közétkeztetésben használt bioalapanyagok aránya legalább a 10%-ot. A Greenpeace Magyarország évek óta dolgozik azért, hogy elősegítse az ökológiai gazdálkodás elterjedését Magyarországon. Ez a gazdálkodási mód szolgálná leginkább a magyar fogyasztók, a gazdák, a helyi közösségek és a természet védelmének érdekeit, ráadásul ehhez különösen jók hazánk természeti adottságai is – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse.

A Greenpeace Magyarország új petíciója a greenpeace.hu/menzaforradalom címen érhető el.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…

Egy cuki zöld sziget a Szigeten

Igazi zöld kempingben foglalhattak szállást környezettudatos szigetesek.A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal…
1 / 346

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!