Facebook hozzászólás
510

Tortát mindenkinek!

A születésnap elválaszthatatlan része a tortaevés. A torta a hagyomány szerint összehozza az embereket, mindenkinek jut egy szelet, ami az összetartozást szimbolizálja – ezért olyan fontos, hogy mindenkinek jusson!

Kép: freeimages

A mi kultúránkban alapvető dolog, hogy ha születésnap, akkor torta. Sütjük vagy vesszük, de mindenképpen a legfontosabb ajándékok közé tartozik.

A gyertya, a torta több évszázados hagyományt követő szertartások. A születésnapi ünnepségeket egykoron sokfelé azért tartották meg, hogy az ünnepeltet megvédjék a veszélytől, a gonosz szellemektől, akik a születésük napján különösen vonzódnak az emberhez. Van, aki szerint már az ókori görögök is sütöttek mézes süteményt Artemisznek ajándékba, mások szerint viszont a szülinapi torta a középkori Németországból ered, ahol kisgyerekek születésnapját ünnepelték. Ők találták ki, hogy a torta réteges legyen, ne pedig kenyérszerűen egybe sütött – ezt hívták Geburtstagortennek. A 17. századra egyre fontosabb lett a sütemények megjelenése, bevonatok, rétegek, dekorációk kerültek rájuk. A mai forma lényegében a 19. században alakult ki, amikor a technológia – a finom liszt és a sütőpor megjelenése – új távlatokat nyitott. Te magad sütnél valamit? Receptjeik között számos tortát ajánlunk!

Kíváncsiak voltunk, ifj. Zila László, a 4-szer is Ország tortája díjnyertes és idén 30 éves  Zila Kávéház és Étterem ügyvezetője szerint mik egy hamisítatlan születésnapi torta titkai.

Így készítsd az ország tortáját! Videóval!
Idén a hazai gasztronómia egyik sajátos és igen kedvelt desszertje, a somlói galuska ihlette a „Somlói revolúció” nevű torta – vagyis „Somlói forradalom” – alkotóját. Megmutatjuk, hogyan készül!

„Azt gondolom, a jó születésnapi torta személyes, jellemző az ünnepeltre, vagy igazi meglepetést, örömet okoz neki – kezdi ifj. Zila László. – Születésnapra általában figuratortát kérnek tőlünk, a legkülönbözőbb dolgokat – ezeket örömmel vállaljuk, mert szeretjük a kihívásokat! Cukrászaink igen kreatívak.”

Mivel a Zila Kávéház és Étterem 4 alkalommal is elnyerte az Ország tortája címet, adott a kérdés, mi a sikerük titka? László állítása szerint mindig minőségi alapanyagokból dolgoznak, hosszú kísérletek után fejlesztik ki tortáikat, így Magyarország születésnapi tortáit is. „Ezek a torták igen összetettek, a fő alapanyag pedig nálunk mindig egy régió termésére – pándi meggy, szatmári szilva, kecskeméti barackos köles – épült, ezzel egyébként, azt hiszem, hagyományt is teremtettünk. Erre pedig büszkék vagyunk!” – mondja az ügyvezető.

Mint megtudtuk, 30. évfordulójuk mintegy megkoronázásaként egy másik jelentős születésnapon is részt vesznek: az idén 11 éves budaörsi Kika áruház erre szervezett családi eseményén. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy külön a létesítmény születésnapjának megünneplésére is exkluzív, 100 szeletes különlegességgel készülnek, amelyet 2014. október 11-én, szombaton 16 órakor minden vásárló meg is kóstolhat. Az íz maradjon titok!

300 ezer forint egy szelet romlott tortáért?
Egy szelet penészes süteményért így is 1375 dollárt, vagyis 330 ezer forintnyi összeget adott egy rajongó vásárló. Hogy miért? Kattints ide!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!