Facebook hozzászólás

NAGYGOMBOSI NÉVJEGYCSERE

Úgy állnak a lyukak, mint a pinty!

Ahogy a bélyeg egy ország névjegye, úgy a borcímke egy pincészeté. Ez jutott eszembe először, amikor megismerkedhettem a nagygombosi Barta Anna fiatal borász kollekciójának új arculatával, amit Laki Eszter tervezett.

Barta Anna és Laki Eszter a címkebemutatón, Kép: László Márta
Barta Anna és Laki Eszter a címkebemutatón, Kép: László Márta

Mindent tükröznek az új címkék, amit szeretek e mátrai borászatban: könnyed nőiesség, megnyugtató kedvesség, féktelen jókedv, szívélyes vendégfogadás, meleg barátság. Saját bevallása szerint a dizájnernek nem volt nehéz dolga. Egy pillanat alatt megértették egymást a megrendelővel, és a munka gyorsan haladt.

Nagygombosi kékfrankos. Kép: DrKuktart
Nagygombosi kékfrankos. Kép: DrKuktart

Az eddigi gomb motívum megmaradt, csak egy picit másként. Most, ha két üveget összefordítunk, abból jön ki egy gomb négy lyuka, ami igazán jól néz ki az üzletek polcain csakúgy, mint az otthoni asztalon. Ráadásul az édesapának négy lánya született.

Grassalkovich gróg nagy gombját újra felvarrták

Reneszánszát éli a rozé– nemcsak nálunk, az egész világon. A mátrai Nagygombos klímája kiegyenlítettebb az ország déli vidékeihez képest, és ezért pompás, zamatos szőlő terem a rozéhoz. Takács-Barta Anna borász mindig a természetességre törekszik, és hiszi, ha a rozét nem siettetjük, meghálálja – már az első kortynál.   

A családi legendáriumnak ezzel még nincs vége! A prémium kategóriás borok címkéjén főszerepet kapott az erdei pinty! Ez a kis apró, ám rendkívül kedves, gyönyörűen daloló madár és családja már akkor Nagygomboson lakott, amikor az új tulajdonosok birtokba vették a környéket. A pincészet építésének is tanúi voltak, és nem mozdultak.

Gamay Noir Rosé és a pinty, Kép: DrKuktart
Gamay Noir Rosé és a pinty, Kép: DrKuktart

Erről a madárkáról azt kell tudni, hogy apjától tanul fütyülni. Amit tőle elsajátít, azt énekli egész életében. Ahogy a pintytanoncok, Barta Anna is édesapja örökét viszi tovább! És még valami gyönyörű ősiséget! Ahogy az ifjú borásznő a sajtótájékoztatón is elmondta, ez a madárdal a Mátra dala!és ők ezt szeretnék örökül hagyni!

Nagygombosi kóstoló, Kép: László Márta
Nagygombosi kóstoló, Kép: László Márta

…És még egy kis fifika: fittyet hányva a hagyományos címketervezők szokásainak, Laki Eszter felturbózta az egyébként minimalista megjelenést azzal, hogy egyfajta ajánlást is megjelenített. Kapaszkodjon meg mindenki!

A 2018-as nagygombosi Játékos Rosét tavasszal fröccsnek, nyáron strandon, ősszel pizzához, télen forralt borként ajánlatos inni. A 2018-as Kékfrankos Rosét tavasszal piknikhez, nyáron lángoshoz, ősszel kiránduláshoz, télen egyszerűen egy társasjátékhoz kell kínálni. Rajta, próbáljuk ki!

Indiai csirkefalatok rozéhoz Eszter konyhájából

Direkt kínálja magát a rozé az egzotikus ízekhez, és érdemes is kísérletezni. Bodrogi Esztert, a Fűszer és Lélek blog szerzőjét akkor érte nagy meglepetés, amikor összekóstolta ezeket a falatokat a borral. Elsőre inkább egy édes tokajit képzelt volna hozzá, de a visszafogott fűszerezés mellett a nagygombosi rozéval egész egyszerűen páratlan! Csak annyit tudok hozzátenni, hogy a teraszon egy délutáni beszélgetéshez valóban isteni finom, különleges élmény!     

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szoftverzavar az agykérekben

Rendkívül gyakori tünet nálunk a fülzúgás. Prof. Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze szerint…

Nincs mese, majd csak éjszaka veszünk levegőt!

A hét közepén érkezett hidegfront hatására felfrissült az idő, azonban a 30 fok alatti délutánok csak átmenetileg…
1 / 1 492

OTTHON

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez…

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 140

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!