Facebook hozzászólás
2 241

Új albummal jelentkezik Leonard Cohen!

„Dylant mindig is költőnek tartottam – de soha nem hivatkoztak rá ezzel a szóval” Ezt 1967-ben mondta Leonard Cohen arról a Bob Dylanről, aki idén irodalmi Nobel-díjat kap. Cohennek viszont ma jelenik meg legújabb albuma. Számtalan verse, dallama lapul még íróasztala fiókjában, de úgy érzi, már nem tudja befejezni. 82 évesen a halálra készül. 

Leonard Cohen, Kép: staticflickr
Leonard Cohen, Kép: staticflickr

Tim Footman Cohenről írt életrajzából az is kiderül, hogy 1966-ban azzal hökkentette meg montreali versfaragó barátait, hogy a kanadai Dylanné akar válni.Igaz, pár évtizeddel később ezt cáfolta. Egymás iránti megbecsülésük, tiszteletük kölcsönös volt. Mégis kettejük „vetélkedéséből” rendszerint Dylan került ki győztesen, és azt valószínűleg ők is tudják – írja a szerző -, hogy a XX. század második felének meghatározó zenéjét majd Dylan nevéhez kötik. Azt gondolom, a kritikusok véleményét támasztja alá a mostani Nobel-díj is.

Mamma Mia!
Az 1974-es Euróvíziós Dalfesztiválon a Waterloo című dallal robbant be a köztudatba a svéd ABBA együttes. Már akkor sejteni lehetett, hogy páratlan sikersorozat indul, és bár már rég nincs együtt a csapat, a dalok élnek tovább. Kicsik és nagyok ma is dúdolják a dallamokat az egész világon, és persze a Madáchban!

Mégis, Cohen más. Más, mert például más a kapcsolata a közönséggel! Bár Cohent foglalkoztatja a vallás, koncertjei mégsem vallási események. Rendkívüli melegség itatja át a hangulatot – a közönséget és az előadót egyaránt. Nevetnek ócska, sokat ismételt egysorosokon is. Mindenki boldog. Úgy tűnik – írja a Tim Footman – ez a boldogság nem uralkodik Dylan nyilvános világában.

„Dylan kétségkívül nagy művész – maga Cohen is ezt mondja. De van valami a szúrós modorú Dylan és áhítatos-mániákus rajongói kapcsolatában, ami furcsán közel áll a gyűlölethez – írja a legismertebb Dylan kutató -, ami egy kissé túlságosan hidegnek tűnhet, kissé férfisanak, és kisség hiányzik belőle a szeretet.

És Cohen? Nos Cohent szeretik. És Cohen – és minden bizonnyal Dylan is – tudja, melyik a fontosabb.”

Jómagam igen nagyra becsülöm a szeretet. Mindazt, ami Cohen világát jelenti. Ezért is aggasztó számomra az az interjú, amit a napokban készített a művésszel a The New Yorker a ma megjelenő album alkalmából. Az írásból kiderül, hogy a most 82 esztendős Leonard Cohen már valószínűleg soha nem koncertezik. Még mindig számos dala, verse csücsül az asztalfiókokban, de már soha nem tudja majd befejezni. A halálra készül. Nemrég hunyt el legnagyobb múzsája, a norvég származású Marianne Ihlen, életének első igazi kapcsolata. Utolsó, neki küldött levelében arról írt, hogy hamarosan követi őt…

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!