Facebook hozzászólás
600

TILOS A HÁLAPÉNZ

Új piktogram az egészségügyben

A TILOS DOHÁNYOZNI mintájára elkészült az új logó, amelyen ez áll: TILOS A HÁLAPÉNZ. Az ötlet egy háziorvosé, aki ilyen módon is szeretné transzparenssé tenni a törvénnyel szabályozott, január 1-jével életbe lépett ’új’ világot.

Eörsi Dániel 16 éve dolgozik az egészségügyben, 13 éve háziorvos, s azt mondja, a koronavírus-járvány árnyékában kicsit eltűnik az a hatalmas lépés, hogy 2021-től hivatalosan is tilos hálapénzt elfogadni. Az ’1001 orvos hálapénz nélkül’ Facebook-csoportban vetette fel, hogy erre az alkalomra jó lenne olyan piktogramot kitenni a rendelőkben, ami a betegek figyelmét is felhívja a változásra. Ez el is készült, s ezen a héten ki is teszi a rendelőjében.

A TILOS A DOHÁNYZÁS mintájára. Fotó: Fekete Émi
A TILOS A DOHÁNYZÁS mintájára. Fotó: Fekete Émi

 

„Húzzunk egy piros vonalat, és örüljünk, hogy végre elértünk ehhez a ponthoz. Büszke vagyok, hogy kitehetem ezt a táblát a rendelőmben. Sokan bele sem gondolnak ugyanis, hogy a paraszolvencia mennyire megnyomorította a lelkünket. Hadd mondjam ki: az orvosoknak van morális tartásuk”

– mondja az ötletgazda, aki kifejti, hogy főleg azért rossz a hálapénz, mert senki nem tudja, mit vár el a másik cserébe. Sem az orvos (vagy egészségügyi dolgozó), sem a beteg. A szürkezónában ugyanis minden bizonytalan és nyomasztó, ahol az egyik ember szeretné a másik lojalitását megvenni, miközben közös cinkosságot szül a felajánlott és elfogadott pénz.

A hálapénz Magyarországon több évtizedre visszanyúló, mély gyökereket eresztett ’hagyomány’, amikor a kontrollt vesztett, kiszolgáltatottságából adódó helyzetén próbálja a páciens megvásárolni a fehér köpeny figyelmét. 2020. december 31-ig az előre adott pénzes boríték büntetéssel járó vesztegetésnek számított, az utólag adott pénz pedig hálapénznek. Mindkettő egyformán rossz, ugyanis megmérgezi az orvos-beteg viszonyát.

„Sokan mondják, hogy erről csak az orvos tehet, ha ráutaló magatartással, metakommunikációval, körbeírással a páciens értésére adja, hogy mit vár el, ám igen sok beteg ugyanilyen eszközökkel él, tehát kettőn áll a vásár. Tehát az évtizedes rossz gyakorlat életben tartása mindkét félen múlt”vélekedik a háziorvos.

Mint mondja, több éves praxisa után is van pár betege, akiknek képtelenség elmagyarázni, hogy semmit nem vár el cserébe, hiszen ő fizetést kap azért, hogy gyógyít. Ezért örül, hogy végre kitehet egy ilyen táblát, mert végre el tudja érni azt a 13 éve kitűzött célt, hogy szégyenkezés nélkül tudjon dolgozni.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!