Facebook hozzászólás
464

Mikszáth téri legenda

Újra nyit a Tilos az Á

A rendszerváltás éveinek kultikus underground helyszíne a Tilos az Á a koronavírus-járvány elhalkulásával ismét megnyitja kapuit. Ahogy a kezdeményezés elindítói fogalmaznak, nem klónozni szeretnék az egykori Tilost, hanem méltó módon tisztelegni előtte, mégpedig úgy, hogy újra átélhetővé teszik az élményt minden hajnalig tartó estén. Nincs többé régi szép idők, élet van és a jelen ünnepe.

A Tilos az Á zárt Facebook-csoport bejegyzése szerint huszonhat évvel a hatósági bezáratás után újranyit a Tilos az Á – az eredeti helyen és néven, ugyanakkor nem klónozva azt, hanem tisztelegve előtte – adta hírül a Telex.hu.

A legek helye.
A legek helye.

 

Mint a bejegyzést jegyző Györkefalvi Péter, Kováts Péter, Nemes Mihály, Pálffy András és Somogyi Zoltán írja, régóta foglalkoztatta őket, hogy a Mikszáth tér 2. alatt működő Zappa Caffe nem mondja el megfelelően a hely történetét.

„Aztán egyszer csak halljuk, hogy Pesten elbontják a Wichmann-kocsmát, amelynek épületében Schneider József kártyafestő a XIX. század közepén megalkotta a magyar kártyát, és Budán a Márványmenyasszonyt, ahol Széchenyi István és Wesselényi Miklós is a lakodalmát tartotta. Ha ezen épületek lerombolását nem is tudjuk megakadályozni, de hisszük, hogy a magunk eszközeivel egy kis vidámságot mégis elő tudunk csalni.”

A Mikszáth tér 2. alól indult el többek között a Tilos Rádió, a TÁP Színház, a Rádió C. „Ez az a hely, ahol a Kispál és a Borz házi zenekarnak számított, ahol a Quimby a legeslegelső koncertjét adta, ahol a rendszerváltás előtti underground és az új idők fiatal értelmisége minden este felsorakozott.

És ami a legfontosabb itt voltunk mi is: itt hallgattuk a legjobb zenekarokat, itt voltunk a legszerelmesebbek és itt voltunk a legjobban a legjobb barátainkkal együtt. Ez volt a legek helye, azóta is várjuk, reméljük, újra érezhetjük ugyanezt. Ez a hely mindig is Tilos az Á marad, bárki bármikor is próbálkozott korábban más elnevezésekkel.”

Mint írják, a Wichmann-kocsma és a Márványmenyasszony szétrombolása még inkább ráébresztette őket a felelősségükre, így hát arra vállalkoztak, hogy újraélesszék Budapest egyik fontos kulturális emlékét. „Mi, a Kuplung, a Zöld Pardon, az Instant egykori alapítói és gazdái, most újra életre keltjük a bennünk élő múltat, és átvezetjük azt a jövőbe. A Zappa Bistro idén tavasszal visszatér a gyökereihez, és eredeti nevén, Tilos az Á-ként sarjad új életre.

Ami egyszer volt, újra nem jön el – de átélhető nap nap után.

Jól tudjuk ezt mi is. Éppen ezért nem klónozni szeretnénk az egykori Tilost, hanem méltó módon tisztelegni előtte, mégpedig úgy, hogy újra átéljük az élményt minden hajnalig tartó estén. Nincs többé régi szép idők, élet van és a jelen ünnepe.”





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!