Facebook hozzászólás
318

Úszva indult Atlantába a Szőke-sólyom

Útnak indult az USA-ba Szőke Gábor Miklós munumentális sólyom-szobra, amit az NFL híres csapatának, az Atlanta Falconsnak épülő stadionja előtt állítanak majd fel. Ez lesz a világ eddigi legnagyobb madár szobra, ami egyebk közt 40 tonna rozsdamentes acélból készült. A 4 db 12 méteres konténer több ezer kilométert utazik egyenesen a Super Bowlnak otthont adó Mercedes-Benz Stadion főbejárata elé.

A monumentális köztéri állatszobrairól ismert szobrászművészt Szőke Gábor Miklóst, a világ egyik legnevesebb Red Dot díjas művészeti egyeteme a Savannah College of Art and Design kereste fel a múlt heti Super Bowl döntőt játszó, Atlanta Falcons NFL csapat megbízásából.

Idén nyárra készül el a 2019-es Super-Bowl-nak is helyet adó, 2 millió négyzetméteres Mercedes-Benz Stadion, aminek főbejárata előtt áll majd a fiatal magyar szobrászművész sólyom szobra.

Az első látványtervek szeptemberben szivárogtak ki először Szőke Gábor Miklós szobráról, ami hatalmas méreteivel sokkolta a nemzetközi sajtót is. Ez lesz a világ eddigi legnagyobb madár szobra, amely 40 tonna rozsdamentes acélból, bronzból és könnyített betonból készül.

Falcon-szobor lárványterve, Kép: sajtóanyag
Falcon-szobor lárványterve, Kép: sajtóanyag

Itthon a Fradi-sas alkotójaként ismert művész már számos köztéri szobrával, installációival és bútoraival büszkélkedhet a világ nagyvárosaiban, de ez a szobor mind komplexitásában, mind léptékében túlhaladja eddigi alkotásait.

A Mercedes-Benz Stadionról
2017-re készül el a világ vezető sport és szórakoztatóközpontja, a NFL Atlanta Falcons csapat és az Atlanta United futball csapat otthona, amely 1,5 milliárd dollárból épül fel. A többfunkciós stadion a legjelentősebb sport és szórakoztatáshoz kötődő eseményeket fogja vendégül látni, többek között a Super Bowl-t 2019-ben. 

A 21 méter széles, 13 méter magas szobor többezer különböző lézervágott rozsdamentes acél elemből áll majd. A sólyom karmai között egy hatalmas bronz amerikai futball labda áll majd, ami egy ötlépcsős beton emelvényen nyugszik. Az első látványterveken jól érezhetőek a meghökkentő méretek, maga a labda tetejét sem lehet puszta kézzel megérinteni. A kolosszus teljes felületkezeléséhez 5 tonna üveggyöngyöt használnak fel. A Mercedes-Benz Stadionba érkező látogatót elsőként a sólyom fogadja, amely farkasszemet néz vele, szárnyai alatt többezer ezren lépnek be az Atlanta Falcons sportszentélyébe.

Szőke András Miklós irányítja szobra szállítását, Kép: sajtóanyag
Szőke András Miklós irányítja szobra szállítását, Kép: sajtóanyag

A munkálatok 1,5 évvel ezelőtt kezdődtek, eddig 150 ember bevonásával, beleértve szakképzett hegesztőket, szobrászokat, lakatosokat, felületkezelőket, burkolókat, bronzöntőket, világítástervezőket, statikus mérnököket, művezetőket, lézervágókat, projekt menedzsereket, csomagolástervező és logisztikai partnereket, valamint a szobrászművész több éves, rozsdamentes acél-partnerét, a Panelko Kft-t. is.

 

 

– Majd 50 tervet készítettem az Atlanta Falcons számára, mire megszületett ez a szobor. Hihetetlen érzés, hogy számos nemzetközi sztárszobrász közül az én munkámat választotta megrendelőm, Arthur Blank, az Atlanta Falcons tulajdonosa és a Home Depot alapítója, illetve tulajdonosa, miután személyesen prezentáltam az első terveimet Atlantában. A Falcon-szobrot már most hatalmas figyelem övezi, külön öröm számomra, hogy a statikai tervektől egészen a szobor installálásáig saját csapatommal dolgozhattam a legjobb hazai partnerekkel a saját budapesti studiómban. Megtisztelő kihívás több ezer kilométer távolságból lebonyolítani egy ekkora munkát, beleértve a szobor megtervezését, itthoni megvalósítását, majd az atlantai installás előkészítését és a szobor végleges megépítését – mondta Szőke Gábor Miklós szobrászművész.

NÉVJEGY
Szőke Gábor Miklós tanulmányait Magyarországon és Milánóban az Academi di belle Di Arte-n végezte. 2010-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, Kő Pál tanítványaként, Dante Konferencia diplomamunkájával. Gyerekkora óta óriási hatással vannak művészetére az állatok, a történelem, különböző művészeti, divat és zenei korszakok. Épített magának egy fiktív univerzumot, amelynek élén Dante, a néhai dobermannja az uralkodó,melyhez különböző képzőművészeti és dizájn projektek kapcsolódnak. Monumentális köztéri szobrai megtalálhatóak a világ különböző pontjain. Megrendelői közé tartoznak neves művészeti központok, progresszív intézmények, kulturális fesztiválok, sportcsapatok és klubok, valamint számos magánmegrendelője van. Az elmúlt évben beválasztották a Forbes TOP 10 30 év alatti tehetsége közé, munkáihoz jelenleg két világrekord fűződik: a világ legnagyobb (lovas nélküli) ló szobra, a Samorin-ló, valamint a világ legnagyobb madárábrázolása, az FTC sas.

A szobor előkészítése és a megvalósítása Szőke Gábor Miklós és partnere, Hauer Berta studiójában, a Gábor Miklós Szőke Studióban történt szigorú titoktartási feltételek között.

A Weiss Manfréd Művek területén található 100 éves téglaépületben található studió további különlegessége, hogy minden egyes bútortárgy és belsőépítészeti megoldás a szobrászművész saját tervezése, amit saját csapatukkal valósítottak meg. Múlt héten nyerte el az Év Irodája díjat, design kategóriában.

A Falcon szobor négy hatalmas, 12 méter hosszú konténerben utazik el a Gabor Miklos Szoke Studióból, először szárazföldön Németországba, ahonnan tengeren keresztül az Atlanti-óceánon át jut el Georgia déli kikötőjébe, Savannáhba, ahonnan kamionokkal érkezik Atlantába.

– A Falcon szobor tengeri szállítása több hónapos előkészületet igényelt beleértve a csomagolástervezést és a logisztikai szervezést. A méretből fakadóan gondosan be kellett modelleznünk minden egyes becsomagolt elemet, hogy beférjünk a konténerekbe, illetve a csomagolásnál figyelembe kellett vennünk a rozsdamentes acél szobor különleges felületkezelését, illetve a bronz labda anyagát, hogy ne essen bajuk az egyhónapos sós-párás tengeri utazás alatt. Egy hónap múlva mintegy harminc fős csapatunkkal pakolunk ki a konténerekből, és kezdjük el a több hónapos építési és szobrászati munkálatokat Atlantában Szőke Gábor Miklós vezetésével – meslte Hauer Berta, a Falcon szobor kommunikációs és projekt vezetője.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!