Facebook hozzászólás
263

Útikalauz foci- és francia-rajongóknak

Sok magyar utazik, utazott Franciaországba a foci EB miatt, hisz több, mint 40 év után újra ott lehetünk a kontinenstornán. A meglehetősen borsos jegyárakat nem lehet lealkudni, de az utazásra létezik egyszerűbb megoldás. Az egyik telekocsi-szolgáltató cég arra gondolt, hogy ne csak a mérkőzések helyszínére jussunk el, hanem azzal is segíti a „hatszögben” kalandozó magyarokat, hogy hogyan töltsék el az időt a mérkőzések között! A cég „nagykövetei” nem a klasszikus útikönyves stílusban mutatják be a városokat a meccsek között. Sőt! Ha a társaságok hölgytagjai távol maradnának a meccsektől, ők sem fognak unatkozni!

 

Bordeaux látképe, Kép: BlaBlaCar
Bordeaux látképe, Kép: BlaBlaCar

Bordeaux-ban, ahol a magyar csapat első alkalommal, Ausztria ellen lép pályára, érdemes körbesétálni a történelmi Saint Pierre negyedben, majd felmenni a Pey-berland toronyba, ahonnan páratlan panoráma tárul elénk. De Európa legmagasabb homokdűnéje, a Pilat-dűne is csak egy órányi autóútra található a várostól, nem érdemes kihagyni. A meccs előtt egy kellemes ebédet, vagy egy – remélhetőleg – ünnepi vacsorát az Escorialban tölthetünk el, ahol nem elrugaszkodottak az árak, és bőséges adagot szolgálnak fel. Ha csak egy kis előételt harapnánk az italunk mellé, a Le Flacont érdemes meglátogatni, mivel ott a vidék legkiválóbb borait kínálják. Míg focistáink a helyzeteket, addig mi Bordeaux méltán híres süteményét az édes és aranyszínű canelé-t nem hagyhatjuk ki. Ha telekocsival érkezünk Bordeaux-ba, vagy indulunk onnan, a legkézenfekvőbb helyszín a találkozásra a telekocsis utastársakkal a Saint Jean főpályaudvar.

Marseille látképe, Foto: BlaBlaCar
Marseille, Foto: BlaBlaCar

Marseille-ben június 18-án az izlandiakkal küzdenek meg a mieink, de amíg a csapat az esti meccsre készülődik, mi barangolhatunk egyet a város utcáin és a sikátorokban, vagy koptathatjuk a város legrégibb kerületének, a Panier negyednek a lépcsőit. A Cassis-öbölben paradicsomi világba toppanhatunk, de a közeli halászfalu, Goudes kikötőjét és környékét is érdemes felfedezni. Ebben a hagyományos kis halászfaluban kellemes éttermeket és bárokat találunk, a városban pedig a legegyszerűbb közlekedési eszköz a vízitaxi. Ha meg akarjuk érezni Marseille hangulatát a gasztronómiában is, keressük fel az OM café–t. A halételek szerelmeseinek javasolt kipróbálni a Chez Loury konyháját, azon belül a városban hagyományos ételnek számító bouillabaisse-t. Nem lőhetünk mellé a Chartreux negyedben található Chez Vincent-nal sem, ahol kiváló a tintahalas spagetti. BlaBlaCar-os útitársainkkal legjobb, ha a Saint Charles vasútállomáshoz vagy a Castellane térre beszélünk meg randevút.

Lyon látképe, Kép: BlaBlaCarJúnius 22-én Portugália nemzeti tizenegye jelenti majd a kihívást a mieinknek, számunkra pedig az, hogy be tudjuk-e járni a meccs előtt vagy után Lyont, Franciaország gasztronómiai fővárosát. Ízelítőként mindenképpen kóstoljuk meg a város közelében található bouchonokban felszolgált tradicionális ételeket. A kiváló Café des Fédérations-ban barátságos kiszolgálásban lehet részünk. Ha párunkat nyűgöznénk le, irány a Grand Café des Négociants, a Palais de la Bourse közvetlen közelében, ahol kiváló francia konyhát és söröző találunk. Ha csak egy italra vágyunk, érdemes kipróbálni a Kaffee Berlinben kínált kiváló (és megfizethető) söröket.

De hogy ne csak az evésről és persze a fociról szóljon a nap, járjuk be az óvárost és a Presqu’île városrészt. Aki váratlan és szokatlan élményeket keres, keresse fel a traboule-kat, Lille titkos sikátorait, amelyek közül a leghosszabb a la longue traboule.

Figyelem!
További információk az első magyar mérkőzések városairól és az EB összes helyszínének otthont adó városokról itt látható, olvasható!

Bár Lyon nem kicsi, a várost érdemes gyalog felfedezni, így láthatjuk a lehető legtöbb nevezetességet!

A Place des Archives a legjobb hely a telekocsis utasokkal való találkozásra, mivel metróval is könnyen megközelíthető, ugyanakkor az autópálya sincs messze.

További információk az első magyar mérkőzések városairól és az EB összes helyszínének otthont adó városokról itt látható, olvasható!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!