Facebook hozzászólás
1 267

ÁLLATMENTŐK

Vadcicák szabadlábon

Ismét megmentett állatokat engedtek szabadon a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai. Ezúttal Balatonfenyves környékén adták vissza szabadságukat a nyáron elárvult igazán vad cicusoknak.

Az idei születésű, most körülbelül féléves állatokat a nyáron találták Keszthely közelében. Anyjuk egy hálóba akadva elpusztult, három elárvult kölykét azonban sikerült megmenteni. Szerencsére már éppen átszoktak a szilárd táplálékra, de még így is kellett nekik a gondoskodás. A kicsiket az Állatkert szakemberei sikeresen felnevelték, s közülük kettőt már most vissza lehetett engedni a természetbe. Balatonfenyves természetvédelmi területe nagyszerű élőhely lesz számukra. A helyi szakemberek biztosan figyelik majd útjukat, de a cél az, hogy egyedül is tökéletes életet éljenek majd a vadonban.

Vadmacska kölykök, Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert
Nagyon cukik, de azért vadak! Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert

Az elengedés előtt az állatokon genetikai vizsgálatokat is végeztek. A hazai vadmacska állomány ugyanis rendszeresen kereszteződik elvadult házi macskákkal, a hibridizáció pedig nagyon komoly természetvédelmi problémát jelent. A legtöbb vadmacskának kinéző állat ugyanis genetikailag inkább házi macskának mondható. A szóban forgó mentett vadmacskák azonban nemcsak úgy néznek ki, hanem genetikailag igazoltan is valódi vadmacskák.

Máglyahalál fenyegeti a vacakoló vackolódókat

Mentett sün, Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert
Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert

Nehéz időszak a vadon élő sünöknek az ősz második fele. A nyár késői szakaszában született fiatalok ugyanis lemaradhatnak a téli álomra való felkészülésben. Ráadásul az avarégetések is fenyegetik a sünöket, a kis tüskéshátúak ugyanis épp ott keresnek maguknak telelőhelyet. A Fővárosi Állat- és Növénykert bemutató mentőközpontjában, a Sünispotályban menedéket adnak a segítségre szoruló sünöknek, és ezúttal is figyelmeztetve az avarégetés veszélyeire.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!