Facebook hozzászólás
265

Van, ahol szinte lehetetlen lakást venni

Budapest vonzáskörzetében és a nyugati országrészben virágzik legjobban az ingatlanpiac, a fák azonban nem nőnek az égig, néhány éven belül fokozatosan lassulhat a piac bővülése. Jelenleg minden egyetemvárosban, illetve olyan településen tapasztalható árnövekedés, ahol a nagyobb gyáraknak, az ipari parkoknak köszönhetően van munkalehetőség. 

Főként a nyugati országrészben, ahol sok a munka- vagy tanulási lehetőség, nagy a beköltözők száma, jelentősen megnőtt az érdeklődés a lakóingatlanok iránt – mondta el Gadanecz Zoltán, az egyik ismert ingatlanhálózat vezetője.

Sopron, Kép: pixabay
Sopron, Kép: pixabay

– Ausztriába járnak át az emberek dolgozni, de a határ mentén, Magyarországon szállnak meg, olcsón. Ezeken a településeken már szinte lehetetlen ingatlant találni – számolt be tapasztalatairól a szakértő.

Mint hozzátette, a befektetői réteghez tartozó vásárlók racionálisan terveznek, ezért bizonyos összegnél többet nem adnak egy ingatlanért. Ők Budapesten vagy annak környékén keresnek olyan vételt, aminek jó lehet a megtérülése.

Gadanecz Zoltán úgy fogalmazott, a főváros egyre jobban húzza magával az agglomerációt. Maglódon, Dunakeszin, Törökbálinton vagy épp Érd térségében egyre több az építkezés, sorra költöznek oda az emberek.

Dunakeszi, Kép: wikimedia
Dunakeszi, Kép: wikimedia

– Mindenféle ingatlanra van vevőközönség, és az egyébként másodlagos piacnak számító ikerházak és családi házak is felkapottá váltak. Budapesten ezek szinte elérhetetlen áron kaphatók, így az emberek inkább utaznak fél órával többet, hogy azt a környezetet kapják, amit ideálisnak tartanak családjuknak. A fák viszont nem nőnek az égig, ez a folyamat meg fog állni és megindul a visszaáramlás, igaz, ez még 6-7 év minimum – tette hozzá a GDN alapító tulajdonosa.

Kiemelte, egyre jellemzőbb, hogy olyanok is belevágnak építőipari vállalkozásokba, akik nem értenek hozzá. Ilyenkor általában nem az épület minőségével van a gond, hanem a dokumentációval és jogi ügyletekkel, ezért gyakran viták keletkeznek. A szakértő ebben is a piac tisztulását várja, erre mutatnak a ma megfigyelhető ingatlanpiaci folyamatok.

Durva: se szakember, se tégla

Folytatódott a lakás-bumm az év első felében! Eddig az ingatlanpiac dinamikus növekedése főként Budapest és környékét jellemezte, ma már a vidéki nagyvárosokban is folyamatos a bővülés. Mindez részben az állami támogatásoknak, a családi otthonteremtési kedvezménynek és a kedvezményes hitelezési konstrukcióknak tudható be – állítják a szakemberek.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!