Facebook hozzászólás
281

Van egy négymancsú szőrös kis családtagod?

Még mindig hatalmas veszélyt jelent saját és kisállataink egészségére számos oltással megelőzhető betegség: a halálos kimenetelű veszettség például a világ népességének felét fenyegeti. Mivel a kisállattartók többsége családtagként kezeli a kedvencét, és megosztja vele az otthonát is, az oltások ma fontosabbak, mint ezelőtt bármikor. Az oltási programoknak köszönhetően 2030-ra megszűnhet a veszettség!

A kisállatorvosok speciális szerepet töltenek be a tulajdonosok életében: mivel a legtöbb gazdi családtagként kezeli a kedvencét, és szeretné, ha minél tovább élne velük szeretetben és egészségben, többségük teljes mértékben támaszkodik az állatorvos tanácsaira és segítségére.

Golden retriver, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Az orvosok egyik legfontosabb feladata pedig nem a gyógyítás, hanem a megelőzés: a betegségek elkerülése érdekében hatékony és preventív módszerek, például védőoltások alkalmazására buzdítják a tulajdonosokat.

Megfelelő immunizálás: nemcsak az embereknél fontos!

Habár a nemrég megtartott Immunizációs Világhét elsősorban az emberek számára készített vakcinákra hívja fel a figyelmet, kisállataink egészségére is emlékeztetnie kell minket. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy számtalan betegség megelőzhető védőoltással, éppen ezért érdemes már előre elkérnünk az ezzel kapcsolatos listát állatorvosunktól. A betegségek egy része, az úgynevezett zoonózisok ráadásul a saját egészségünket is veszélyeztetik, hiszen emberek is elkaphatják őket. Azon túl, hogy súlyos egészségügyi következményekkel járhatnak, egyes fertőzések, például a leptospirózis akár halálos kimenetelűek is lehetnek. Ezeket a veszélyeket kerülhetjük el az oltásokkal – hívta fel a figyelmet Michał Ceregrzyn, az MSD AH technikai igazgatója.

Mit kíván felséged: szárazat vagy csontosat?
Ebben a hónapban ingyen kínálja a kutyareggelit a belvárosi Szabadság téren az egyik kávéház. Budapest első kutyareggelizőjének kínálatában száraztáp, kutyakonzerv és csont is szerepel.

Az egyik legismertebb zoonózis a veszettség, amely az emberiség felét fenyegeti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közös célkitűzése, hogy a kutyák által közvetített veszettségből eredő halálos eseteket 2030-ra teljesen megszüntessék. Ezt a célt azonban csak tudatos, és szervezett oltási programmal lehet elérni: Magyarországon például pénzbüntetést kell fizetnie azoknak a tulajdonosoknak, aki nem oltatják be veszettség ellen kisállatukat.

(Forrás: kisallatorvos.hu)

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!