Facebook hozzászólás
271

KOMPROMISSZUMOS MEGOLDÁS SZÜLETETT

Végigkerekeztünk a fővárosi kerékpársávokon

A tanévkezdés után egy nappal, tegnap a kora délelőtti órákban a Budapesti Közlekedési Központ és a Főváros szervezésében újságírók kerekeztek végig a sokat kritizált, módosítások és átalakítások előtti kerékpársávokon. Csatlakozott hozzánk Ónody Eszter és Nyáry Dia színésznő is.

A Nyugati térről indulva profi kerékpáros idegenvezető segítségével egészen az Egyetem térig csekkolhatták a sajtó képviselői azokat a kerékpársávokat, amelyek jó ideje viták kereszttüzében állnak, s melyről a Főváros még szavazást is indított a sorsukat illetően. A szavazás augusztus 31-én zárult le, melynek eredményeként köztes megoldásként maradnak a kerékpársávok, az autósoknak pedig majdnem teljesen visszaadják az utakat.

Csekkoltuk, mielőtt még megkezdőnek az átalakítások. Fotó: BKK
Csekkoltuk, mielőtt még megkezdőnek az átalakítások. Fotó: BKK

 

A Blaha Lujza tér és Petőfi-híd között újra két sáv lesz autóval járható, mert kerékpárosok a parkolósávra kerülnek. A Nyugati tértől a Blaháig marad a jelenlegi felfestés némi módosítással, például a csomópontok előtt kialakítunk kétsávos megoldásokat, és a lámpák átállításával is segítjük az autósok haladását” – mondta el lapunknak Rényi Ádám, a főpolgármester kommunikációs vezetője az érintett útszakaszok kétkerekű bejárása után.

Ónody Eszter naponta közlekedik bringával. Fotó: BKK
Ónody Eszter naponta közlekedik bringával. Fotó: BKK

A budapestiek visszajelzései szerint egyébként további kompromisszumos megoldás lesz még:

  • a Blaha Lujza és a Boráros tér között visszaáll a korábbi 2×2 forgalmi sáv, és itt is a parkolósávokat alakítják át kerékpársávokká,
  • a legszűkebb szakaszokon a kerékpársáv a járdákon halad.

A kommunikációs vezető hozzátette, ugyan tavasszal a járvány hívta életre a biciklis megoldást, – hiszen sokan ódzkodtak a közösségi közlekedés hagyományos formáitól a koronavírus miatt -, de mindez csak előrébb hozta azt az elképzelést, ami Karácsony Gergely Élhető Budapest programjának szerves része is egyben. Azaz, hogy a belváros egyes részein az egyre nagyobb autósforgalmat átformálják.

„A budapestiek szavazataiból az derült ki, hogy a visszaélénkülő autós forgalomban is van a helye a kerékpársávoknak, de ezt támasztja alá az erre fókuszáló reprezentatív közlekedési kutatásunk, valamint az aktív forgalommérésünk is” – magyarázza Rényi Ádám.

Nyáry Dia is szeret kerékpározni. Fotó: BKK
Nyáry Dia is szeret kerékpározni. Fotó: BKK

A sok hideget-meleget kapott kerékutakról tehát köztes megoldások születtek. Ahol újból két sávon közlekedhetnek az autók, az érintett útszakaszokon található 400-450 parkolóhelyet a felére csökkentve alakítják ki a járdákhoz közelebb kerülő új biciklis sávokat. A mozgáskorlátozottak és egyéb speciális parkolóhelyeket természetesen meghagyják.

A kommunikációs vezető azt mondja, emellett döntöttek a Nagykörút hosszú távú sorsáról is: több zöldet és élhetőbb körutat szeretnének, hogy ne elmeneküljünk, hanem ismét jó legyen rajta végig sétálni úgy, mint szüleink, nagyszüleink korában. Ezzel elindul egy társadalmi egyeztetés a körút sorsáról, amelyhez az eddigieknél is jóval mélyrehatóbb elemzések készülnek majd.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!